bio-forum.pl

Chora paprotka

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2010

1. Chora paprotka
robale

Witam, moja ładna dotąd paproć nagle zaczęła schnąć (zaczyna się od czubków liści i idzie w dół). Podejrzewam o to robaki (chyba), które pojawiły się na spodzie liści (głównie na łodydze ale też w mniejszej ilości na samych liściach. Oto one:

Dodatkowym problemem jest to, że pleśnieje mi ziemia w doniczce mimo zrobionych dziurek w dnie. Bardzo proszę o pomoc w uratowaniu mojej paprotki. Jestem początkującą ogrodniczką i nie wiem co z tym zrobić... Używałam już produktu Bross na przędziorki ale robale zawsze wracały i paprotka nie odżywała na długo...

od lis.2005

2. Chora paprotka
29.maj.10 15:19
Marek Ciszewski "grant"

Ojjj!!! - tak!!! - wyraźnie widać tarczniki na łodyżkach i to jakie spasione!!! Z tymi szkodnikami trudno sobie poradzić. W ubiegłym roku z ich właśnie powodu utraciłem sporo bardzo cennych roślin. Nie wydaje mi się, aby w Twoim przypadku pomogła wymiana ziemi, a nawet chemia. Pasożyty zdążyły już zadbać o potomstwo. Zniszczysz dorosłe, a młode wciąż będą się pojawiały...

oleander.pl

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji