bio-forum.pl

Gołąbek jadalny?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Gołąbek jadalny?
3.lip.10 15:27
Adrian Szymkiewicz
1
2
3
4
5

W gołąbkach jestem słaby, proszę o oznaczenie/potwierdzenie. Mimo takiej suszy w Poznaniu znalazłem te gołąbki i jednego tęgoskóra:-)

od gru.2006

2. Gołąbek jadalny?
3.lip.10 16:31
Adrian Szymkiewicz

Aha, ten gołąbek na 100% jest jadalny bo był łagodny w smaku. Chodzi mi o Russula vesca, gołąbek wyborny.

od gru.2005

3. Gołąbek jadalny?

Wygląda na ten gatunek.

od mar.2007

4. Gołąbek jadalny?

smak Adrianie nigdy nie jest wyznacznikiem grzyba jadalnego, nawet nie powinien moim zdaniem nim być, zwłaszcza grzybów blaszkowych. Muchomor sromotnikowy też ma łagodny, słodkawy smak!, no a co by się stało, gdybyś próbował i jego w ten sposób badać?

od gru.2003

5. Gołąbek jadalny?

Łagodny smak jest wyznacznikiem grzyba jadalnego w odniesieniu tylko i wyłącznie do mleczaja i gołąbka.

od kwi.2004

6. Gołąbek jadalny?

Moje Russula vesca (gołabek jadalny) wyglądają tak samo, ale pamiętam w Tomaszowie, jak pokazałam go Rysiowi i okazało się, że wygląda identycznie, a piecze, jak samo piekło.

od paź.2007

7. Gołąbek jadalny?
5.lip.10 18:16
Jan Smyczek "emeryt57"

Zbieram takie od paru lat w sprawdzonym miejscu. Wygląda na gołąbka wybornego. W piątek sprawdzę czy i u mnie się nie pokazały. Usmażone są bardzo smaczne.

od mar.2007

8. Gołąbek jadalny?

Mirosławie, ale jak np. ktoś nie wie co to mleczaj ani gołąbek i ich nie potrafi odróżnić to o czym tu mowa... Jak to mówią, lepiej dmuchać na zimne...

od gru.2003

9. Gołąbek jadalny?

Jak ktoś się kompletnie nie zna na grzybach to nie powinien ich zbierać:-)) Zawsze w zieleniaku może kupić pieczarki albo boczniaki...

od wrz.2006

10. Gołąbek jadalny?

otóż to... jeśli ktoś nie jest w stanie odróżnić gołąbka od mleczaja lub co gorsza od muchomora zielonawego czy w ogóle od innych rodzajów grzybów to powinien:

1) udać się do okulisty; lub:

2) zapomnieć o zbieraniu grzybów w celach konsumpcyjnych.

Serio. Pamiętam, że jak jeszcze nie umiałem czytać, dziadek zabierał mnie na grzyby i już wtedy nie pomyliłbym gołąbka z żadnym innym grzybem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji