bio-forum.pl

czy to roślinki trujące?? łąka (różowy, niebieski, żółty)

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. czy to roślinki trujące?? łąka (różowy, niebieski, żółty)
22.maj.06 21:05
"kachnik" (b/log.)

czy te roslinki są roslinami trującymi. jak się nazywają. Od niedawna interesuję sie roślinami a klucz dla mnie jak narazie to czarna magia, ale wkrótce go rozgryzę! :)

2. czy to roślinki trujące?? łąka (różowy, niebieski, żółty)
22.maj.06 23:07
"Michał" (b/log.)

Cześć! Fot. 1. - bodziszek, przypuszczalnie bodziszek drobny Geranium pusillum Burm. F. ex L. Fot. 2. - przetacznik ożankowy Veronica chamaedrys L. s. str. (zobacz rządek włosków na łodydze). Fot. 3. - jaskier rozłogowy Ranunculus repens L.

Polecam na początek rozmaite atlasy, z obrazkami, a najlepiej spacery z kimś, kto się zna na roślinach (byle faktycznie). Pozdrawiam i przyjemności w nauce roślin. Michał

3. czy to roślinki trujące?? łąka (różowy, niebieski, żółty)
22.maj.06 23:27
"Michał" (b/log.)

Przepraszam, zapomniałem dodać: bodziszek, nie jest wymieniany wśród roślin trujących; przetacznik ożankowy był stosowany w medycynie ludowej (Herba Veronicae chamaedryos), brak danych o właściwościach trujących, ale jest to przedstawiciel rodziny trędownikowatych Scrophulariaceae - lepiej zachować ostrożność (inny gatunek z rodzaju - przetacznik leśny Veronica officinalis jest bardzo cenną rośliną leczniczą); jaskier jest trujący, jak wszystkie jaskry, niektóre bardzo!!! (np. jaskier ostry, jaskiej jadowity). Michał

4. czy to roślinki trujące?? łąka (różowy, niebieski, żółty)
23.maj.06 07:44
Michał Klisowski ("flyjok")

Jaskier ostry nie jest aż taki trujący,

w koncu próbowałem go jeść,

ale przyznam, że w smaku to on jakoś nie bardzo.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji