bio-forum.pl

pieczrka leśna ?

bez logowania - można przeglądać
GRej195870

od paź.2007

1. pieczrka leśna ?
1
2
3
4

Samotnego tego grzybka znalazłem w lesie mieszanym. Mam pewne wątpliwości czy to rzeczywiście pieczarka leśna=lśniąca. Średnica kapelusza ok. 7cm.

1
1

wysyp brudnociemnobrązowy, zarodniki ok7 mikronów dł

q1

i brzeg blaszki

od kwi.2004

2. pieczrka leśna ?

Tak duże zarodniki nie pasują do A. silvaticus. Bardziej do A. langei

od sie.2007

3. pieczrka leśna ?

To może w takim razie jest to Agaricus langei var. sylvaticoides?;D Żarty, żartami, ale nie sądziłem, że poszczególne gatunki pieczarek mogą nastręczać tyle problemów w identyfikacji i odznaczać się tak dużą zmiennością ubarwienia. Zgaduję, ze pewnie rozważane w tym wątku gatunki należą do jednej sekcji (Sanguinoletti?)?

od kwi.2004

4. pieczrka leśna ?

Pieczarki wcale nie są takie proste w oznaczaniu. Nawet w tej jednej sekcji Sanguinolenti ujęcie gatnków różni się w zależności u poszczególnych specjalistów. Istnieje sporo taksonów krytycznych, słabo znanych. Niektóre gatunki pieczarek tworzą rózne formy barwne, siedliskowe. Mając w ręku jeden owocnik nie trudno o pomyłkę...

od wrz.2005

5. pieczrka leśna ?

jednak A. sylvaticus

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji