bio-forum.pl

podobny do tęgoskóra

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2009

1. podobny do tęgoskóra

dość dużo było tego w sierpniu na Pomorzu, pamiętam z jakiegoś atlasu że był konotowany jako rzadki, nazwa wyleciała mi z pamięci...

od kwi.2004

2. podobny do tęgoskóra

od wrz.2009

3. podobny do tęgoskóra

raczej na pewno nie piestrak! tu charakterystyczne są żyłki grzybni na powierzchni owocnika, owocniki wystają częściowo ponad grunt... specjalnie nie pachniał...

od gru.2003

od lut.2007

5. podobny do tęgoskóra

Tak jak Mirek podaje to jest piestrówka żółtawa. W Borach Tucholskich jest teraz tego cała masa.

od wrz.2009

6. podobny do tęgoskóra

o dziwo, nie go w atlasie na tutejszej stronie

od kwi.2004

7. podobny do tęgoskóra

Nie mogłam wczoraj otworzyć całych zdjęć, tylko górne czubki. Stąd pomyłka. A bardzo chciałam Ci pomóc, Marek. :)

od maj.2009

8. podobny do tęgoskóra

No właśnie, co z tym forum?

Wczoraj miałem podobne problemy.

Dziś muszę za każdym razem na nowo logować się?

Serwer z pełną wersją to już mi w ogóle nie odpowiada?

Czy macie podobnie???

od gru.2003

9. podobny do tęgoskóra

tak coś jest nie tak:- (

od kwi.2001

10. podobny do tęgoskóra

dzięki za sygnał

nic nie zmieniałem od maja, ale para-cuda w informatyce się zdarzają

sprawdzę w czym problem

czy to logowanie jest potrzebne przy każdej stronie czy tylko w ramach jednej sesji z przeglądarką stron

od gru.2003

11. podobny do tęgoskóra

przy każdej ze stron, bez logowania nie ma fotografii tylko info. fot. widoczna dla zalogowanych. Poza tym zawsze przy odpisywaniu na wątek był już mój login i hasło a teraz nie ma;- (

od kwi.2001

12. podobny do tęgoskóra

juz wiem w czym rzecz

- przepełnił się/zatkal sie "cache tokenów" na forum z powodu duzego ruchu ze strony "oglądaczy" (sezon grzybowy)

poprawie to aby nie bylo problemu teraz i w przyszłości - chwile zajmie ale będzie po staremu (czyli dobrze)

od maj.2009

13. podobny do tęgoskóra

W ramach jednej sekcji.

Zdjęcia są niewidoczne, natomiast posty można wysyłać.

Zakładać nowe wątki też można bez logowania.

Po zalogowaniu wszystko jest OK.

od kwi.2001

14. podobny do tęgoskóra

u mnie to zalogowanie trzyma się w ramach sesji przeglądarki - jak zamknę przeglądarkę i otworzę to muszę się ponownie logować aby widzieć obrazki

tymczasem powinno się to logowanie trzymać między sesjami i tak było do wczoraj

jedyną rzeczą która się wydarzyła wczoraj to był b. duży ruch (weekendowy szczyt grzybobrań)

nic w ustawieniach forum i serwera nie ruszałem od miesięcy tak, że muszę spokojnie dojść do tego w czym konkretnie jest problem (coś w mechanice forum) i jak go obejść/rozwiązać

od kwi.2001

15. podobny do tęgoskóra

Jak wiadomo cudów nie ma. Nawet w informatyce.

Przyczyna problemu była najklasyczniejszą klasyką. Jej piękno w pełni może doświadczyć jedynie programista, ale spróbuję choć przybliżyć urodę "błędu programu" profanom.

Mechanizm "automatycznego logowania" jest obsługiwany przy pomocy tzw. ciasteczek wysyłanych z serwera do komputera (przeglądarki). Ciasteczka mają zapisaną datę ważności.

Oprogramowanie tego forum powstało w mrocznych czasach absolutnej dominacji Imperium gdzieś w środku lat 90'tych XX wieku.

Autor wpisał wtedy na twardo w kodzie ("hard-coded") datę tak odległą, że nie spodziewał się jej dożyć. Oto ten feralny wiersz kodu:

my $expires = $cache-> {preferences} =~ m|b|? "": "Monday, 06-Sep-2010 00: 00: 00 GMT";

Nieubłagany Chronos przesypywał piasek w klepsydrze, mamy 6 sierpnia 2010 roku, Imperium chyli się ku upadkowi, a czas który miał nigdy nie nastać przeszedł i minął, z początku niezauważony, nim nie ujawniły się konsekwencje dawno zapomnianego czynu.

Idąc za wzorem poprzednika rzeczoną linię zmieniłem na:

my $expires = $cache-> {preferences} =~ m|b|? "": "Monday, 06-Sep-2099 00: 00: 00 GMT";

Dożycia kolejnej katastrofy ciasteczkowej życzę wszystkim uczestnikom forum.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji