bio-forum.pl

Kolczasty dywanik na bagiennej gałęzi

bez logowania - można przeglądać

od lip.2004

1. Kolczasty dywanik na bagiennej gałęzi

Tego typu naloty-tapetki spotykałem w podmokłych olszynach dosyc często, jednak nigdy im się dokladniej nie przyglądałem. Dopiero przypadkowe "mocniejsze" fotki makro pokazują ich ciekawą "posturę".

Zupełnie jednak nie mam pojęcia w którą stronę z nimi "uderzac". Gdzieś w stronę Corticiaceae, Sebacinaceae?

26. 08. 2010 Korzeniów-Miłosze, gm. Ułęż, woj. lubelskie INDEX 20100826-08

Na leżącej gałęzi (raczej olchy, może wierzby?) w rowie na skraju podmokłej olszyny.

Kilka skupisk, największe 5, 5cm x 2cm

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Foto 7

Foto 8

od sie.2002

2. Kolczasty dywanik na bagiennej gałęzi
9.wrz.10 17:15
Piotr Perz "pimpek"

Na ostatnim zdjęciu jakieś miseczki.

od maj.2002

3. Kolczasty dywanik na bagiennej gałęzi

Uderzaj zdecydownie w stronę Corticiaceae, proponuję zacząć od rodzaju Hyphodontia i w pierwszej kolejności rozważ H. barba-jovis i H. floccosa.

Tak czy inaczej, od mikroskopu się nie wymigasz:-)

od lip.2004

4. Kolczasty dywanik na bagiennej gałęzi

Darek, dzięki:-)

Jeżeli wybór miałby się rozgrywac pomiędzy tymi dwoma gatunkami, to już sam wygląd zarodników rozstrzygnąłby sprawę.;-)

Obstawiając po substracie to wypadałoby na H. barba-jovis, dookoła 95% olchy reszta to wierzba i topola (do najbliższych sosen ok. 100m)

Jak by nie patrzec, zostaje mi poczekac na zwrot mikroskopu i jego obrazki.

Pimpek,

w zapędzie robienia fotek "kolczastemu dywanikowi" całkiem o tych miseczkach zapomniałem i całośc materiału poszła na eksykat, więc ze zdjęc mam tylko te pobieżne zbliżenia. Foto 9 i 10.

Acha, te miseczki rosły ok. 20-30 cm od pokazanej? Orbilia (na tej samej gałęzi) - no, ale to nie ma przecież znaczenia. [bf#368916]

Foto 9

Foto 10

od lip.2004

5. Kolczasty dywanik na bagiennej gałęzi

Hm, z tego co udało mi się zobaczyc w sieci, to pokazana przeze mnie Hyphodontia jest jeszcze młodziutka, czyż nie?

Nie za młoda pod mikroskop (zarodniki)?

od maj.2002

6. Kolczasty dywanik na bagiennej gałęzi

:-) to co widać w sieci nie zawsze prowadzi we właściwym kierunku.

Obawiam się, że na żadnym ze zdjęć wyrzucanych przez gugla nie ma H. barba-jovis.

Co do "młodości".

Kortycjoidalne są zazwyczaj mniej kłopotliwe niż workowe. Oczywiście znajdą się wyjątki, czarne owce, jak Vararia, Dendrothele czy Laeticorticium (Corticium) gdzie łatwo się nadziać na owocniki sterylne, co jest związane z biologią tych rodzajów grzybów, ale u przeważającej większości udaje się znaleźć zarodniki. Jak jest owocnik, są i zarodniki. Twój okaz według mnie powinien je mieć. Tylko, że same zarodniki to dopiero pierwszy kroczek ku prawdzie...

od lip.2004

7. Kolczasty dywanik na bagiennej gałęzi

No tak, trzeba mi się było "nie podniecac" i czytac na spokojnie (ze zrozumieniem), bo ... w pierwszej kolejności rozważ H. barba-jovis i H. floccosa... nie oznacza, że będzie ten albo ten gatunek, com radośnie i z chęcią uczynił;-D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji