bio-forum.pl

Chyba młody kubek gnojowy Cyathus stercoreus ?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2004

1. Chyba młody kubek gnojowy Cyathus stercoreus ?

Nic innego mi raczej nie podchodzi.

10. 09. 2010 Puławy Na brzegu lasu przy torach kolejowych.

Na małym pagórku silnie porośniętym roślinnością zielną.

Ok. 20-30 owocników.

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6

od maj.2003

2. Chyba młody kubek gnojowy Cyathus stercoreus ?
14.wrz.10 08:43
Anna Kujawa "AniaK"

Zerknij na otwarte. Gnojowego nie udało mi się jeszcze znaleźć i nie mam go opatrzonego.

od lip.2004

3. Chyba młody kubek gnojowy Cyathus stercoreus ?

W oparciu o zdjęcie młodych owocników z sieci dawałem kubkom i sobie co najmniej 80% pewności, że będzie to k. gnojowy - niestety była to jedna z licznych "krzywych podniet";- (

Miejscówka, dzień czy dwa po znalezieniu "młodziaków" została znacznie zniszczona przez ciężki sprzęt czyszczący pas ziemi przy torach kolejowych. Motywowany "krzywą podnietą", jakoś znalazłem i wygrzebałem z rumowiska jedynego młodziaka.

Hodowałem go go niezwykle pieczołowicie, wręcz z namaszczeniem.

Same rozmiary perydioli, oczywiście jeszcze mnie podtrzymały w przekonaniu, ze to k. gnojowy, ale mikroskop nie pozostawił żadnych złudzeń, że jest to:

Cyathus olla (Batsch) Pers. (1801) kubek ołowianoszary (kubek ogrodowy)

Niby mogłem podejrzewać taką sytuację, bo 20-30 metrów dalej, na podobnej górce rosły wręcz podręcznikowe kubki ołowianoszare, ale przecież takie sąsiedztwo niczego nie dowodzi.

Zarodniki: (9, 6-) 9, 8-11, 7 x (6, 2-) 6, 7-7, 9 (-8, 1)

Perydiole: szt. 7, średnica: 1, 8-2, 7 mm

Tablica 1. Owocnik, perydiole

Tablica 2. Zarodniki, włoski, perydiola

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji