bio-forum.pl

lepista sordida?

bez logowania - można przeglądać
GRej180162 GRej180163

od maj.2009

1. lepista sordida?

te grzybki urosły u mnie na podwórzu na grzadce w sąsiedztwie pigwy i hortensji bukietowej>

Owocniki niezbyt pokaźnych rozmiarów bo rozpiętość kapelusza sięga 4cm. Od kilku dni je obserwuję i nic mi nie przychodziło do głowy bo były zbyt małe żeby identyfikować. Wczoraj nie było mnie w domu w ciągu dnia wiec zajrzałem do nich dziś i okazało się ze zmężniały na tyle żeby można było im się bliżej przyjrzeć.

Moje amatorskie oko podpowiada mi że jest to właśnie ta gąsówka czyli

gąsówka brudnofioletowa - Lepista sordida - gąsówka brudna

Co o niej sadzicie??

Wąchałem dwa owocniki. Jeden z nich miał nieprzyjemny zapach, coś jakby padlina, w drugim tego smrodku nie wyczułem więc trudno mi go sprecyzować:- (

Widzę ją w rzadko notowanych lecz nie widzę żadnego zgłoszenia.

Jakie można z tego wyciągnąć wnioski???

Zarządczynię GREJ-em proszę o króciutkie wyjaśnienie w miarę wolnego czasu:-)

od gru.2003

2. lepista sordida?

Myślę, że Mycena pura

od maj.2009

3. lepista sordida?

Pewnie masz rację:-)

Gąsówka powinna mieć przyjemny zapach.

Na wszelki wypadek poczekam jeszcze na wysyp.

gąsówka - szaro-fioletowy?

grzybówka - biały

od maj.2003

4. lepista sordida?
14.wrz.10 19:18
Anna Kujawa "AniaK"

Wnioski???

Że:

1. Faktycznie rzadki gatunek.

lub

2. Gatunek częsty, ale jakoś mykologoim nie po drodze z nim (np. rośnie tam, gdzie mykolodzy nie łażą)

lub

3. Podobny do innych gatunków i identyfikowany jak częściej spotykane podobne

no i inne jeszcze wnioski w zależności od pomysłowości wnioskowymyślacza:-)

A swoją drogą nie wiem jaki to gatunek. Na Mycena też mi nie pasuje.

od maj.2009

5. lepista sordida?

Serdeczne dziękuję za tak wyczerpujące wnioski:-)

Na tak wyczerpującą wypowiedź nie liczyłem, raczej mi chodziło o stronę techniczną tego zagadnienia bo miałem obawy, że znów coś pochrzaniłem (no wiesz z tymi GREJ-owymi kilka razy mi się zdarzyło):-)))

Na wysyp jeszcze czekam ale na pewno nie będzie to czysto biały.

Za wcześnie jeszcze jednak na określenie barwy, sypie słabo więc musiałem zabezpieczyć/przykryć owocnik. Zobaczymy co sie do jutra "urodzi". w razie niepowodzenie, mam jeszcze kilka grzybków w ogródku:-)

od maj.2009

6. lepista sordida?

Wysyp udał sie jak najbardziej, ale o komentarz, co z niego wynika?? - proszę bardziej wtajemniczonych:-)))

Weźcie pod uwagę lekką poprawkę:- w rzeczywistości delikatnie jaśniejszy.

Ale podkreślam, że delikatnie.

od kwi.2004

7. lepista sordida?

Bladocielistoróżowy to on chyba nie jest?

od maj.2003

8. lepista sordida?
15.wrz.10 10:58
Anna Kujawa "AniaK"

co tu komentować:-)) Mikroskop:-))

od maj.2009

9. lepista sordida?

A no właśnie! Dlatego zamieściłem fotkę bo jakoś mi ciężko dobrać odpowiednie słowa do tej barwy:- (

Tak jak patrzę na kartkę z wysypem to być może i jest coś tam z różu i zastanawiam się czy właśnie to nie będzie taki???

od kwi.2004

10. lepista sordida?

od maj.2009

11. lepista sordida?

Na nią mi wyglądała od początku, ale która???

od kwi.2004

12. lepista sordida?

Zaryzykuję nuda. Tylko ten zapach. Może od kompostu brzydko pachniał?

od maj.2003

13. lepista sordida?
15.wrz.10 11:28
Anna Kujawa "AniaK"

Taka "fragilna" - myślę, że jednak sordida.

od maj.2009

14. lepista sordida?

Też myślałem, że będę miał u siebie w ogródku smaczne grzybki i fundnę sobie zupkę:-)

Ten zapach tak jak wspomniałem wyczułem tylko w jednym owocniku, w drugim nie więc mógłby być nie obiektywny gdyby nie to że przed chwilą specjalnie zerwałem jeszcze jeden i coś w nim nie tak. To nie jest zapach L. nuda. Tą ostatnią w ubiegłym roku zbierałem.

Przeglądałem foty w necie i nic. Oparłem się więc tylko na zdjęciach z Atlasu Marka. Jeśli mam być szczery, to po makro bardziej mi pasuje, ta moja tytułowa.

A może faktycznie to jakaś zmizerniała L. nuda???

Jak na mój gust jednak:

- za mała

- za cienki miąższ w kapeluszu/w ogóle zbyt delikatna

- nie ten zapach

- i podejrzewam, że nic więcej z nią nie da się wykombinować więc zapewne pozostanie sp:- (

od maj.2009

15. lepista sordida?

Komp mi ostatnio tak "dobrze" działa że zanim coś skleciłem to i Ania odezwała się:-)

To mam wysuszyć i podesłać czy raczej gąsówki nie bardzo Ciebie interesują???

od maj.2003

16. lepista sordida?
15.wrz.10 11:57
Anna Kujawa "AniaK"

zgłoś i podeślij

"zaś kiedyś" pewnie sprawdze lub sprawdzi ktoś inny;-)

od maj.2009

17. lepista sordida?

26, 09, 2010 - znalazłem jeszcze jedną bardzo podobną co mnie jeszcze bardziej przekonuje, co do przynależności tego grzybka właśnie do tego gatunku.

W necie znalazłem wzmiankę o występowaniu: "często około sterty gnijących roślin" cytat z "rogersmushrooms".

To by się zgadzało bo w przypadku pierwszej, do użyźnienia grządek dodaję kompost, druga natomiast wyrosła na kupie siana wywiezionego zimą leśnej zwierzynie.

Wysyp wyszedł mi jednak w tym przypadku jaśniejszy???

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji