bio-forum.pl

Pomocy-gorzka gąska zielonka

bez logowania - można przeglądać

użytkownik obecnie bez konta na forum

1. Pomocy-gorzka gąska zielonka
20.wrz.10 18:00
Marek Korzeniowski ("tata_jania")
gąska zielonka

Nazbierałem grzybów rozpoznanych tu na forum przez zacnych i fachowych forumowiczów jako gąska zielonka. Smażone grzybki... podgrzybek brunatny+kurki+kołpak+gąska okazały się niedobre poprzez wyraźny gorzki smak. Popróbowałem na surowo poszczególnych gatunków i okazało się że zielonki mają wyraźny gorzki smak i to przyczyna klęski.

Nie wiem co mam o tym myśleć.. przy opisie gąski zielonki brakuje informacji o możliwości gorzkiego posmaku tego grzybka.

Kapelusze grzybków ze zdjęcia 3-7 cm... barwa rzeczywista jest bardziej zielonkawa.

Z góry dziękuję.

od kwi.2004

2. Pomocy-gorzka gąska zielonka

Albo trafiła Ci się G. Siarkowa lub pośród podgrzybków umkn±ł goryczak.

3. Pomocy-gorzka gąska zielonka
20.wrz.10 18:21
Marek Korzeniowski ("tata_jania")

Próbowałem gąsek i są gorzkie. Goryczaka nie było na 100%. Co do gąski siarkowej to te "moje" nie śmierdzą i mają blaszki takie jak widać na zdjęciu. Trochę inne niż gąska siarkowa.

od wrz.2010

4. Pomocy-gorzka gąska zielonka
21.wrz.10 02:00
Kamil Borowski "kmz321"

Mi coś w wyglądzie tych grzybków też nie pasuje do gąski zielonki. Zwłaszcza te młode

5. Pomocy-gorzka gąska zielonka
21.wrz.10 18:49
Jarosław Włodarczyk ("coorchuk")

Pewnie rosły w grubej warstwie mchu.

od kwi.2004

6. Pomocy-gorzka gąska zielonka

Szukam tych gąsek w literaturze i nie trafiam. Może tu popatrz:

stridvall.se

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji