Nazbierałem grzybów rozpoznanych tu na forum przez zacnych i fachowych forumowiczów jako gąska zielonka. Smażone grzybki... podgrzybek brunatny+kurki+kołpak+gąska okazały się niedobre poprzez wyraźny gorzki smak. Popróbowałem na surowo poszczególnych gatunków i okazało się że zielonki mają wyraźny gorzki smak i to przyczyna klęski.
Nie wiem co mam o tym myśleć.. przy opisie gąski zielonki brakuje informacji o możliwości gorzkiego posmaku tego grzybka.
Kapelusze grzybków ze zdjęcia 3-7 cm... barwa rzeczywista jest bardziej zielonkawa.
Z góry dziękuję.
Albo trafiła Ci się G. Siarkowa lub pośród podgrzybków umkn±ł goryczak.
Próbowałem gąsek i są gorzkie. Goryczaka nie było na 100%. Co do gąski siarkowej to te "moje" nie śmierdzą i mają blaszki takie jak widać na zdjęciu. Trochę inne niż gąska siarkowa.
Mi coś w wyglądzie tych grzybków też nie pasuje do gąski zielonki. Zwłaszcza te młode
Pewnie rosły w grubej warstwie mchu.
Szukam tych gąsek w literaturze i nie trafiam. Może tu popatrz: