bio-forum.pl

grzyb podobny do borowika

bez logowania - można przeglądać

od cze.2006

1. grzyb podobny do borowika

Jasny (żółty kapelusz i trzon), rurki pod spodem ciemne i krótkie, brązowo-czerwonawe, grzyb nie sinieje po przełamaniu, w smaku dobry.

od sie.2008

2. grzyb podobny do borowika

Mimo bardzo słabej jakości zdjęć, na 99. 99% będę obstawiał maślaka pstrego. Nie wiem, ale czasem w ogóle nie sinieją tylko robią się lekko pomarańczowe na miejscu uszkodzenia.

od lip.2010

3. grzyb podobny do borowika

Też mi się wydaje, że to maślak pstry, wysypało ich we wrześniu dużo. Wygląda na trochę suchego?

od wrz.2010

4. grzyb podobny do borowika
25.wrz.10 19:19
Snake "snake7"

popatrz tutaj [bf#374095]

od paź.2009

5. grzyb podobny do borowika

Jeśli sinieje to na 100% maślak pstry

od cze.2006

6. grzyb podobny do borowika

W ogóle nie siniał! Ja tam właśnie zbierałam maślaka pstrego, można powiedzieć, że tonami. Zauważcie, że rurki są zupełnie inaczej zetknięte z trzonem. Wrastają aż na trzon.

od sty.2009

7. grzyb podobny do borowika
25.wrz.10 21:27
Andrzej Sas "ASas"

To jest maślak pstry. Czasem nie sinieją. W tym roku znalazłem dwie sztuki i żadna z nich nie siniała. To pewnie jak z koźlarzami pomarańczowymi - czasem czernieją całkowicie, a czasem niemalże wcale. Dyskusję zamknęłoby wstawienie odpowiedniej jakości fotek, zawierających także powierzchnię kapelusza - bez tego oznaczenie zawsze będzie obarczone większym ryzykiem błędu.

od sie.2007

8. grzyb podobny do borowika

od cze.2006

9. grzyb podobny do borowika

Pewnie macie rację. Tylko co ja zbierałam? Może to był inny maślak. Tamte już zjedliśmy. Widuję je b. często w Niskich Tatrach i zawsze w ogromnych ilościach. Też są żółte i często rosną nawet na szczytach, np. na Wielkiej Wapienicy.

od paź.2009

10. grzyb podobny do borowika

Jestem akwarystą i tutaj w ramach gatunku występują odmiany barwne. Może jest i tak w przypadku grzybów?

od sie.2007

11. grzyb podobny do borowika

U grzybów też są formy/odmiany w obrębie jednego gatunku. Ale akurat w przypadku tego wątku to kompletnie nie rozumiem, o co chodzi z tym maślakiem i co niby jest w nim takiego niezwykłego jak na ten gatunek. Moim zdaniem nic. Najzwyklejszy maślak pstry.

od cze.2006

12. grzyb podobny do borowika

Powtarzam: zbierane (i już zjedzone) w tym właśnie miejscu maślaki pstre wyglądały zupełnie tak, jak w wątku, który mi poleciliście na stronie. Rurki nie stykały się bezpośrednio z trzonem, miały też drobniejszy trzon. Było ich tam bardzo dużo. Te trzy, tu prezentowane, były zupełnie inne: jasnożółte - jednolicie trzon i kapelusz, rurki wchodziły na trzon i były znacznie krótsze, zupełnie nie siniały, miały podwinięty kapelusz i pokrojem przypominały prawdziwka. Pstre młode i starsze nie miały podwiniętego kapelusza. Nie miały też wyraźnego pokroju prawdziwka i oczywiście siniały. Z tego powodu je tu pokazałam i na wszelki wypadek nie jadłam. Może faktycznie to 2 podgatunki.

od cze.2006

13. grzyb podobny do borowika

I jeszcze jedno, tam nie było nigdzie sosen. To było w Niskich Tatrach pod Kralową Holą. Chyba, że nie zauważyłam jakiejś limby.

od wrz.2010

14. grzyb podobny do borowika
27.wrz.10 15:21
Kamil Borowik "kmz321z"

Co do sinienia to zebrałem tydzień temu ok 40 sztuk pstrych w jednym miejscu i żaden nie zsiniał nawet trochę :) Ale te tutaj pozatym faktycznie i tak są jakieś nie typowe... Ale też jakośc zdjęć tragiczna :)

od kwi.2004

15. grzyb podobny do borowika
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji