bio-forum.pl

Fioletowy na pniu - boczniak???

bez logowania - można przeglądać

od mar.2006

1. Fioletowy na pniu - boczniak???

Rósł na na kompletnie "zahubionym" i porośniętym mchem pniu - stąd nie wiem jakim, tuż przy jeziorze.

(wiadomość edytowana przez grzegorzww 05. czerwca. 2006)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Fioletowy na pniu - boczniak???
5.cze.06 07:42
Michał Klisowski ("flyjok")

Pewniak. To jest boczniak.

od kwi.2004

3. Fioletowy na pniu - boczniak???

To jest Panus conchatus (Bull.) Fr. 1838 - twardziak muszlowy [wg. checklisty = Lentinus conchatus]

Powinien teraz nazywać się chyba łyczak muszlowy z uwagi na to, że obecnie akceptowana łacińska nazwa to Panus conchatus

od maj.2003

4. Fioletowy na pniu - boczniak???
5.cze.06 08:58
Anna Kujawa "AniaK"

Podeślij Waldku - sprawdzę, jeśli to on (twardziak) to jest to gatunek do zgłoszeń.

od mar.2006

5. Fioletowy na pniu - boczniak???

Wiem gdzie rośnie - pojadę tam jeszcze - był jeszcze młody osobnik i zobaczymy co się będzie DZIAŁO:-) Tym razem nie mam co wysłać, nie sądziłem, że może być taki cenny. Wczoraj nie miałem już wolnych "transporterów"......:-)

od wrz.2004

6. Fioletowy na pniu - boczniak???

Trzeba było do kieszeni schować:-)

od kwi.2004

7. Fioletowy na pniu - boczniak???
1
2

W minioną sobotę również znalazłem. Na pniu ściętej, starej brzozy. Wysyp biały.

Zapach zaraz po odcięciu od pnia był lekko rzodkiewkowy.

(wiadomość edytowana przez vito_miks 05. czerwca. 2006)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji