bio-forum.pl

Piestrzenica infułowata?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Piestrzenica infułowata?
27.paź.10 17:29
Jacek Soboń

26. 10. 2010 Pogórze Kaczawskie, na świerku. Tylko dwa grzyby (pierwsze i ostatnie zdjęcie).

Gyromitra infula - piestrzenica infułowata?

Jesienią można spotkać inny podobnie wyglądający grzybek?

od maj.2006

2. Piestrzenica infułowata?

Myślę że to ten gatunek

od sty.2009

3. Piestrzenica infułowata?
27.paź.10 18:36
Andrzej Sas "ASas"

Jest jeszcze G. ambigua - odróżnialna w zasadzie tylko pod mikroskopem - różni się zardonikami

od lip.2004

4. Piestrzenica infułowata?

Ano tak, i aby weryfikowac przypuszczenie Ani w wątku linkowanym przez Andrzeja

"... Możliwe, że ze względu na późną porę występowania oraz podobieństwo do piestrzenicy infułowatej (G. infula), część notowań G. infula to w rzeczywistości G. ambigua..." przy każdym stanowisku wskazany jest mikroskop.

od maj.2009

5. Piestrzenica infułowata?
28.paź.10 11:19
Mirosław Gryc "mirek63"

Jeśli Cię interesuje zajrzyj również do wątku:

[bf#275041]

W ubiegłym roku znalazłem sporo tych grzybków i raczej Twój obstawiałbym jako G. infula.

Wszystkie moje piestrzenice które rosły zdecydowanie na drewnie, Ania oznaczyła właśnie jako p. infułowata.

Natomiast moje G. ambiqua różniły się podłożem na którym rosły. Nie pisałem o tym w już w cytowanym wątku, ale później znalazłem w tym samym miejscu jeszcze kilka owocników i dokładnie sprawdziłem podłoże. Mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że G. ambiqua nie koniecznie rośnie na drewnie. W zasadzie wystarczają jej resztki próchnicy w ziemi. Pod niektórymi w zasadzie była prawie goła ziemia, więc co do siedliska w zasadzie możemy uważać, że zajmuje bardzo podobne jak p. kasztanowata. Z tą jednak różnicą, że rzeczywiście część owocników rosła również i na sosnowych ale bardzo mocno już spróchniałych gałęziach. Ma więc bardziej rozszerzone możliwości występowania.

Zauważ, że Robert też pisze o piaszczystym podłożu w sosnowym lesie,... co by potwierdzało moje obserwacje.

Mikroskop jednak niezbędny bo po makro nie do odróżnienia:- (

(wypowiedź edytowana przez mirek63 28. października. 2010)

od lip.2004

6. Piestrzenica infułowata?

I właśnie o to chodzi. Byc może G. ambiqua bardziej preferuje silniej rozłożone resztki drewna, a nawet "porządną" próchnicę - ale właśnie aby to potwierdzic (lub nie) mikroskop niezbędny.

Co więcej zarodniki są duże, a zgrubiała ściana na biegunach pozwala chyba (?) dosyc jednoznacznie określic gatunek, nawet bez pomiaru zarodników i to na "jako takim" mikroskopie:-)

od maj.2009

7. Piestrzenica infułowata?
28.paź.10 12:38
Mirosław Gryc "mirek63"

Otóż to:-)

Jeśli to sie potwierdzi, to z dużą dozą prawdopodobieństwa można juz będzie określać gatunek po substracie ale póki co to grzybek za mało znany.

Mikroskop i nie ma zlituj się:-)

Jak na razie mamy dwa przypadki z lasu sosnowego. Może to jest jakaś reguła???

od gru.2007

8. Piestrzenica infułowata?
28.paź.10 16:52
Jacek Soboń

Dziękuję.

Moja rosła w lesie mieszanym, na drewnie (pniak świerkowy po złomie już mocno zmurszały), nad powierzchnią ziemi.

od gru.2007

9. Piestrzenica infułowata?
28.kwi.16 18:11
Jacek Soboń

Gyromitra infula - Błażej potwierdził

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji