bio-forum.pl

Jakie rośliny na gliniastą, wapienną glebę?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2006

1. Jakie rośliny na gliniastą, wapienną glebę?
6.cze.06 22:32
Pola

W moim ogrodzie jest żyzna, wilgotna i gliniasta gleba. Problem w tym, że nie mogę dobrać do niej roślin. To znaczy znalazlam wiele informacji na temat uprawy roślin w glebie żyznej i ciężkiej, jednak proponowane rośliny nie tolerowały wapnia. A tymczasem po badaniu kwasomierzem okazało się terenie całego mojego ogrodu jest wyłącznie gleba bardzo zasadowa. O dużej zawartości wapnia świadczą też wapniolubne chwasty, które się u mnie rozpanoszyły. Chcę założyć nowy ogród, posadzić byliny. Z roślin lubiących żyzną wapienną glinę znalazłam tylko czosnki. Pozostałe roślinne propozycje albo kochają wapń, suszę i słońce, albo niskie PH i wilgoć. Moj typ gleby to chyba wielka rzadkosc, czytając pisma ogrodnicze można odnieść wrażenie że posiadacze ogrodów z wapienną glebą mieszkają wyłącznie nad morzem śródziemnym. Ja mam ogród cienisty i wilgotny a glebę ciężką, dlatego nie będą mi dobrze rosły skalne roślinki przyzwyczajone do suchych wapiennych zboczy.. nie mówiąc już o srogich polskich zimach nieprzyjaznych dla lubiących słońce "wapniaków". Czy jest jakieś wyjście? moźe znacie jakieś książki lub strony www? Help!

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Jakie rośliny na gliniastą, wapienną glebę?
10.cze.06 14:20
"Pawlak" (b/log.)

szałwia łąkowa bardzo dobrze nadaje się na takie gleby.

od sty.2007

3. Jakie rośliny na gliniastą, wapienną glebę?
10.sty.07 03:00
Nalewka

A może uzdatnij trochę swoją ziemię dodając piasku, kompostu (chętnie z dodatkiem mielonej kory) i kwaśnego torfu? Za jednym zamachem poprawisz strukturę (piasek i torf), PH (torf) i zawartość składników odżywczych potrzebnych roślinom (kompost). Jesienią rozsypuje się to na wierzchu, przekopuje na gł. 30 cm i czeka do wiosny nie grabiąc. Wiosną można jeszcze raz przekopać (choć nie jest to konieczne), zagrabić i już.

od sty.2007

4. Jakie rośliny na gliniastą, wapienną glebę?

Jak silnie zasadowa jest ta gleba? Na pewno warto zrobić to co poleca Nalewka w swoim poście, a ponadto:

z tego co mi wiadomo, to gleby wapienne (choć nie zawsze wilgotne) lubią następujące rośliny:

1. zawilec wielkokwiatowy (Anemone silvestris)

2. aster alpejski (Aster alpinus)

3. żagwin ogrodowy (Aubrieta deltoidea)- gleba wapienna lecz przepuszczalna, najlepiej zastosować solidny drenaż i pomieszać glebę z piaskiem i kompostem

4. mak wschodni (Papaver orientale)

5. goździk alpejski (Dianthus alpinus), kropkowany (Dianthus deltoides),

6. dzwonki, np. dalmatyński

7. goryczki

8. ciemierniki

i myślę, że jeszcze wiele innych.

Dlatego warto jeszcze poszukać w literaturze, a także poeksperymentować.

od sty.2007

5. Jakie rośliny na gliniastą, wapienną glebę?

Jeszcze jedno, rośliny według określonego klucza (np. rośliny na glebę zasadową i wilgotną) można wyszukać na stronie www.IBRO.pl[IBRO.pl] w opcji wyszukiwania szczegółowego, polecam.

od maj.2006

6. Jakie rośliny na gliniastą, wapienną glebę?
24.sty.07 22:19
Pola

Odpowiadam Nalewce: owszem, myślałam o zmianie gleby przez nawożenie i mieszanie z piaskiem. Tylko że mój ogród ma powierzchnię ok 2, 5 hektara, w dodatku na nierównym, częściowo zalesionym terenie. Ledwo nadążam z koszeniem trawy, a co dopiero z przekopaniem takiego obszaru. Mam jeszcze 5 ha lasu które są w dalszej części działki. Ale dziękuję za radę. Sprobuję poprawić glebę przynajmniej na rabatach wokół domu. Barbarze również dziękuję za cenne wskazówki. Moja gleba ma ok 7 - 8 ph (w zależności od miejsca w którym mierzyłam, np pod iglakami była nawet ph 6.) Na pewno posadzę zawilce i astry - pięknie kwitną u sąsiada. Ale obawiam się ze goździk lubi właśnie dobrze zdrenowane podłoże... ale może spróbuję.

od sty.2007

7. Jakie rośliny na gliniastą, wapienną glebę?

Polu,

Gleba w moim ogrodzie jest ciężka, gliniasta i tylko niektóre miejsca mam zdrenowane. Ale goździk kropkowany, jak również goździk siny rosną u mnie wspaniale, a oba te gatunki mają cenne walory ozdobne. Mogę polecić g. kropkowanego ze względu na bardzo atrakcyjny, intensywnie pąsowy, kolor kwiatków (możesz znależć w www.IBRO.pl[IBRO.pl] zdjęcie), w pełni kwitnienia jest to dosłownie ciemnopąsowa chmura kwiatków. Natomiast goździk siny posiadanej przeze mnie odmiany kwitnie na biało, też jest cały obsypany kwiatkami, a ponadto kwiaty mają śliczny zapach. Obie rośliny tworzą spore kępy i stanowią zimozieloną (lub zimosiną w przypadku g. sinego) okrywę gleby.

U mnie także ślicznie rośnie dzwonek brzoskwiniolistny (Campanula persicifolia) - p. kwiatek w moim awatorku - obficie kwitnie i ma śliczną formę kwiatków, też znajdziesz w IBRO. Ponadto jeszcze dzwonek Poszarskiego (Campanula poscharskyana, też w IBRO) - kolejna naprawdę śliczna i wytrzymała roślinka. Oba dzwonki także zimozielone. I jeszcze wiele innych. Mogę je jeszcze wymieniać, jeśli zechcesz.

Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów w hodowli ślicznych roślinek ozdobnych.

od lis.2007

8. Jakie rośliny na gliniastą, wapienną glebę?

Proponuję uprawiać Piwonie krzewiaste, taka gleba będzie im bardzo pasować

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji