bio-forum.pl

grzybki w trawie h=6cm, d=2cm

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. grzybki w trawie h=6cm, d=2cm
14.lip.06 19:27
"Jarek_G" (b/log.)
grzybki do rozpoznania

Czy ktoś może wie co to za grzybki, rośnie ich w trawniku całe mnóstwo, cienka nóżka (ok 2 mm), zapach dość przyjemny, wysokość około 6cm, kapelusz do 2 cm.

od gru.2003

2. grzybki w trawie h=6cm, d=2cm

od sie.2002

3. grzybki w trawie h=6cm, d=2cm
14.lip.06 20:27
"pimpek"

Jarku,

zebrałeś je w celu poznania innych gatunków, czy innych wymiarów? :)

Pimpek

od gru.2005

4. grzybki w trawie h=6cm, d=2cm

Właśnie przypomina kołpaczka dzwonkowatego:-)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. grzybki w trawie h=6cm, d=2cm
15.lip.06 00:25
"Jarek_G" (b/log.)

Dzięki za pomoc, pooglądałem zdjęcia kołpaczków w internecie i faktycznie trochę podobne, ale co najwyżej moją wątpliwość budzi opis kapelusza

"kapelusz z wiekiem nie spłaszcza się" a moje tak jakby się trochę spłaszczały; no nie mam w ogrodzie roślinożercy (a trawę nawożę nawozami nie koniecznie naturalnymi) - a ma rosnąć na odchodach. W każdym razie wyczytałem, że nie jadalny (ale też nie trujący), więc o psa mogę być spokojny, pozdrawiam wszystkich na forum, a jeśli ktoś miałby ewentualnie inne propozycje co do nazwy tych grzybków to chętnie przeczytam, Jarek

od kwi.2001

6. grzybki w trawie h=6cm, d=2cm
16.lip.06 09:53
Marek Snowarski "admin"

to nie tyle kołpaczek dzwonkowaty

co kołpaczek kośny (Panaeolus foenisecii), barwa taka jak widać bo kapelsze suche

pospolity na trawnikach, nie rośnie na odchodach

pies się tym nie zatruje

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji