bio-forum.pl

SOWY W OCCIE

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. SOWY W OCCIE
24.paź.04 11:15
Tomasz Kowalski ("figo")

Dostałem od pewnej przekupki handlującej grzybami taki przepis: Kanie oczyszczamy maczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli, obtaczamy w tartej bułce lub mące i smażymy na oleju. Na tym samym oleju smażymy pokrojoną w wąsy cebule. Grzyby i cebulę wkładamy do słoika. Zalewamy wrzącą zalewą (1 szklanka octu na 1, 5-2wody, sól, cukier, gorczyca biała, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny}słoik zakręcić postawić dnem do góry. Po dwóch tygodniach można jeść. SMACZNEGO.

od maj.2003
#0

2. SOWY W OCCIE
24.paź.04 11:22
Anna Kujawa "AniaK"

O, kojarzy mi się z rybami przyrządzanymi podobnie:-)) Jak znajdę odpowiednią ilość kani to chętnie wypróbuję:-)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. SOWY W OCCIE
7.lis.04 10:24
Tomasz Kowalski ("figo")

Właśnie otworzyłem słoik z kaniami podsmażanymi w occie, smakują wspaniale. Polecam na przyszłość.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. SOWY W OCCIE
12.lis.04 07:47
Jacek M ("jimi")

Jesli smakuja podobnie jak rybki (Aniu mi to sie rowniez z rybkami kojarzy) to rowniez na pewno wyprobuje, bo uwielbiam smak smazonej kani, a do tego troszke kwasniejszego smaku zalewy moze byc super.

od paź.2005
#0

5. SOWY W OCCIE

Wszystko ok, tylko małe sprostowanie w zalewie.

1 szklanka octu - trzy i pół szklanki wody ( mowa o occie spirytusowym kupionym w naszym polskim sklepie 10%). Na jedną szklankę octu - jedna czubata łyżka cukru. Pozostałe dodatki jak wyżej w opisie. Dlaczego zwracam uwagę na ten mały drobiazg? Pisząc - dodać cukru - to zbyt mała informacja. Z kolei pisząc 1 szklanka octu i 1, 5-2 szklanki wody, to przy naszym occie 10% jest siekiera, że aż zatyka.

Pan Tomasz przypuszczalnie mieszka w Hiszpanii i tam stosuje się ocet winny o 6% stężeniu i możliwe jest takie dawkowanie - ale i tak trochę silne.

Jak widzicie, ocet i ocet, to dwie różne sprawy, Mój przyjaciel, mieszkajacy w Aachen, przywiózł mi ocet spirytusowy- 25%. Możecie sobie teraz wyobrazić, jak można zniszczyć wyrób posługując się taką recepturą jak podaną przez pana Tomasza.:-)

No i mamy kolejny wpis pana Tomasza - spróbował swoje kanie i były super. Jeśli z octu polskiego, to masz kolego nieżle mocny przełyk:-)

od lip.2004
#0

6. SOWY W OCCIE

To mi przypomniało pewne wydarzenie sprzed wielu, wielu lat. Jako młody student, byłem wraz z kolegami w okolicach Nowego Targu i tam zdarzyło się pić spirytus z tubylcami. Po wypiciu "kielonka" nam młodym "świeczki" w oczach stanęły a Gazda tak popatrzył na butelkę i powiedział: "Cosik dzisioj tyn spirytusik jakiś taki słaby!" A wtedy jeszcze nie było "Harcerzyka" (75%) tylko "Prawdziwy" (96%).

od maj.2003
#0

7. SOWY W OCCIE
8.wrz.06 14:47
Anna Kujawa "AniaK"

Rysiu, jak to dobrze, że wyciągnąłeś ten stary wątek:-)

Zapomniałam o nim zupełnie:-)

Pewnie tak można też przyrządzać muchomory czerwonawe i inne grzybki - muszę w końcu sprobować

Zaleję zalewą klasyczną do marynowanych grzybków:-)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

8. SOWY W OCCIE
21.wrz.06 12:38
"Duduś" (b/log.)

Kania zrobiona ala śedż opiekany-palce lizać.

Co do proporcji octu i wody sprawa umowna, musi być po prostu smaczny i wg mojego smaku stosunek 1 do 3 10% octu jest okej. Cukier i przyprawy wg gustu i smaku najważniejsze aby kanie były dobrze upieczone - nie napół surowe. Zyczę smacznego

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

9. SOWY W OCCIE
21.wrz.06 22:21
Przemysław Zbroszczyk ("przemek")

Ja do kani zrobilem taka zalewe:

azklanka octu (10%) + 2 szklanki wody do tego niecale 100 gram cukru i plaska lyzka soli.

Podobna zalewe robi od lat moja ciotka i moge tylko powiedziec, ze tak smacznych grzybow marynowanych jak ona robi nigdy jeszcze nie jadlem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji