bio-forum.pl

Żółciak siarkowy na olszy?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Żółciak siarkowy na olszy?
25.paź.11 11:47
Mirosław Gryc "mirek63"

Spokojnie w sobotni wieczór wracam z psem ze spaceru aż tu nagle widzę na olszy jakieś dziwadło. Dziesiątki razy przechodziłem tamtędy ale liście drzew skutecznie chroniły je przed moim wzrokiem.

Kij w rękę, a w zasadzie porządna gałąź bo rósł na wysokości dobrze ponad trzech metrów. Lekko trąciłem i spadłby mi prosto na głowę gdybym nie usunął sie w porę.

Teraz zastanawiam się żółciak czy nie. Jak dla mnie to on, dobrze już podstarzały.

Pozostaje kwestia żywiciela? Spotykałem je już na dębach i akacjach ale na olszy, pierwszy raz. Co do drzewa to 100% pewności. Co do grzyba 99%. Wiem że jeszcze spotykaliście na wierzbach a może ktoś z Was spotkał jeszcze na innym żywicielu???

od lis.2005

2. Żółciak siarkowy na olszy?
25.paź.11 13:04
Marek Ciszewski "grant"

Najczęściej zbierałem z klonu, ale też widywałem na kasztanie jeden raz...

To na 100% żółciak...

od maj.2009

3. Żółciak siarkowy na olszy?
25.paź.11 13:30
Mirosław Gryc "mirek63"

Czyli ogólnie rzec ujmując, w grę wchodzą liściaste:-)

A na klonie faktycznie, jeden raz "mizernotę" i ja widziałem. Zupełnie o nim zapomniałem. Na kasztanie jeszcze nie. To już doliczyłem się sześciu żywicieli:

dąb, klon, kasztan, wierzba, akacja i teraz olsza.

Dzięki:-)

Może ktoś jeszcze spotkał na innych?

od sie.2006

4. Żółciak siarkowy na olszy?

kilka razy znalazłem go rosnącego w ogrodzie na śliwie

od gru.2003

5. Żółciak siarkowy na olszy?

od maj.2009

6. Żółciak siarkowy na olszy?
25.paź.11 15:54
Mirosław Gryc "mirek63"

No i mamy piękny obraz jego żywicieli:

- dąb

- klon

- kasztan

- wierzba

- akacja

- olsza

- śliwa

- jabłoń

Wszystkim serdecznie dziękuje:-)

Razem osiem gatunków, czy ktoś jeszcze coś dorzuci???

od gru.2003

7. Żółciak siarkowy na olszy?

W/G atlasu Andreasa Gmindera (niedawno się ukazał) występuje na cisach i z takiego żywiciela żółciaki są trujące.

od paź.2006

8. Żółciak siarkowy na olszy?
25.paź.11 17:23
Anna Hreczka "AHa"

Czereśnia ptasia, brzoza i jodła:-)

od gru.2009

9. Żółciak siarkowy na olszy?
25.paź.11 18:27
Piotr Zawada

Znalazłem go 22. 10. 2011 w parku na lipie

od maj.2009

10. Żółciak siarkowy na olszy?
25.paź.11 18:36
Mirosław Gryc "mirek63"

Mirku, to pewnie podobnie jak z akacji, nie zaleca się spożywania???

Aniu, Ty znalazłaś na tych gatunkach czy podajesz wg jakiegoś źródła?

Sorki, że pytam ale bardzo mnie interesuje na jakich konkretnie drzewach spotkali je nasi forumowicze:-)

Atlas Marka podaje jeszcze topolę ale widzę, że jeszcze nikt na niej go nie znalazł.

od lip.2005

11. Żółciak siarkowy na olszy?
25.paź.11 19:19
Grażyna Domian
zolciak na olszy

W tym roku znalazłam żółciaka zarówno na olszy (21 maja)

zolciak na wierzbie

jak i na samotnej wierzbie rosnącej na łące (21 października)

od paź.2006

12. Żółciak siarkowy na olszy?
25.paź.11 19:44
Anna Hreczka "AHa"

Mirku, znalazłam na tych gatunkach: na jodle, a w zasadzie już kikucie - dwukrotnie, na czereśni kilkakrotnie, na brzozie - chyba raz, ale był to owocnik baaardzo zejściowy. Ponadto na dębie, wierzbie i robinii akacjowej. Na śliwie mam kilka doniesień. Najczęściej robinia i wierzba.

od paź.2009

13. Żółciak siarkowy na olszy?

Od kilku lat, corocznie okazałe owocniki pojawiają się na wierzbach białych (Salix alba L). Grupka wierzb rośnie przy drodze biegnącej przez podmokłe łąki. Zaatakowane drzewo po 2-3 latach łamie się na kawałki i pada. Grzyb pojawia się na kolejnych drzewach.

od paź.2006

14. Żółciak siarkowy na olszy?
25.paź.11 22:26
Anna Hreczka "AHa"
żółciak
żółciak

To mój jodłowy z 2009 r.

od maj.2009

15. Żółciak siarkowy na olszy?
26.paź.11 11:01
Mirosław Gryc "mirek63"

Dziękuje Wszystkim za podzielenie się spostrzeżeniami:-)

Pora chyba podsumować?

Najkrócej byłoby powiedzieć, że nie należy ten grzyb do wybrednych i atakuje wszystko co mu popadnie. U mnie najczęściej zamieszkuje stare dęby ale to pewnie dlatego, bo ich jeszcze trochę zostało w Puszczy Knyszyńskiej. Lubie te grzyby ale żal mi trochę patrzeć jak z pozoru na zdrowym drzewie wyrasta 3-5 kilogramowa "kiść" jego owocników. Ładnie to wygląda, ale już wiedząc jakie spustoszenie czyni wewnątrz drzewa jego grzybnia, widok wcale już nie jest taki "sielankowy":- (

Wspólnie forumowicze znaleźli już go na 12 gatunkach drzew (mam nadzieje, że nic nie przeoczyłem):

- dąb

- wierzba

- akacja

- klon

- kasztan

- olsza

- śliwa

- jabłoń

- czereśnia

- brzoza

- jodła

- lipa

Najczęściej spotykane umieściłem jako trzy pierwsze pozycje i zaznaczyłem wytłuszczonym drukiem.

Dodatkowo wymieniane ale przez nas nie potwierdzone to:

- świerk

- topola

- cis

Dzięki serdeczne jeszcze raz za zaspokojenie mojej ciekawości:-)

od gru.2009

16. Żółciak siarkowy na olszy?
28.paź.11 10:40
Piotr Zawada

Mirku, jeśli cię to jeszcze interesuje, wczoraj znalazłem go na grabie.

od gru.2003

17. Żółciak siarkowy na olszy?

W Gdańsku żółciaki rosną na topolach białych

Raz 5 lat temu znalazłem żółciaka na buku w rezerwacie (zdjęcie z mojej strony głównej)

od maj.2009

18. Żółciak siarkowy na olszy?
29.paź.11 12:19
Mirosław Gryc "mirek63"

Piotrku, jasne, że mnie interesują wszystkie przypadki. Od kilku lat obserwuje jego stanowiska i substraty na których wyrasta. W Puszczy Knyszyńskiej mam jeszcze sporo starych drzew różnych gatunków i zastanawia mnie fakt dlaczego na tym a nie innym. Tak jak wcześniej już wspomniałem u mnie podstawowymi żywicielami są stare dęby.

Mam sporo starych grabów ale jak widać u mnie nie za bardzo chcą się osiedlać na nich.

Mirku, bardzo dobrze, że podałeś dokładnie gatunek topoli a to dlatego, że u mnie z kolei ta odmiana topoli występuje raczej rzadko. Najwięcej drzew tego gatunku jest w B-stoku, chociaż też nie są liczne. W stanie dzikim w zasadzie nie występują. Bo rozumiem, że Ci chodziło o Populus alba.

Na terenie P. K. występuje przede wszystkim Populus tremula - topola osika ale na niej nigdy żółciaka nie spotkałem. Biedna ona i tak, bo bardzo duży odsetek atakowany jest masowo przez czyrenie osikowe.

Co do buka to niestety ale go u mnie "ze świecą szukać":- (

Dzięki:-)

od maj.2003

19. Żółciak siarkowy na olszy?
29.paź.11 19:30
Anna Kujawa "AniaK"

U mnie jest na robiniach, dębach, wierzbach i czereśni.

Na dębach owocniki pojawiają się co kilka lat. Jedna z wierzb była cała w żółciaku, żyje nadal i ma się chyba nieźle.

od sty.2009

20. Żółciak siarkowy na olszy?
29.paź.11 20:09
Andrzej Sas "ASas"

No to ja jeszcze od siebie dorzucę jesiony - w Warszawie mnóstwo tego rośnie, chociaż ludzie niszczą. I to nie tylko na wyniosłych (F. excelsior), ale też jakieś inne, bo pąki liściowe nie są czarne a brązowe. Ktoś chyba kiedyś wrzucił też na forum tego grzyba z modrzewia, ale Marcin Piątek twierdził wówczas, że to może być inny gatunek żółciaka i, że są prowadzone jakieś badania w tym kierunku.

od lis.2006

21. Żółciak siarkowy na olszy?

Z Ponidzia znam z topoli czarnej (1x), z Dolnego Śląska z lipy drobnolistnej (1x), z okolic Kielc z lipy drobnolistnej (1x), gruszy pospolitej (2x), najczęściej na starych dębach szypułkowych (lasy i solitery) i robiniach akacjowych (przydrożne aleje)

od gru.2003

22. Żółciak siarkowy na olszy?

W Gdańsku występuje też na czeremsze i dębach czerwonych

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji