bio-forum.pl

2012-04-01 Jaworzno, przylaszczki pod śniegiem - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2012-04-01 Jaworzno, przylaszczki pod śniegiem - część 2
1.kwi.12 23:33
Piotr Grzegorzek

Kontynuujemy poszukiwanie przysypanych śniegiem przylaszczek. Na początek oczywiście mapa firmy Compass, tak na wszelki wypadek.

Dotarłem w pobliże najwyższego punktu na Korzeńcu. Tutaj przylaszczek pospolitych - Hepatica nobilis przysypanych śniegiem było dość dużo. Wszystkie one miały stulone kwiaty.

Zbliżenia, a musiałem się położyć na śniegu aby wykonać te zdjęcia, dały bardzo ciekawe efekty plastyczne.

Nieco dalej była inna przylaszczka. Oto dwa ujęcia tego samego kwiatu.

Najwyższe miejsce Korzeńca w przybliżeniu wyznacza stojąca tutaj wieża obserwacyjna.

Las w tej okolicy przecina dość szeroka droga.

Dalej mógłbym tą drogą dojść aż do Chrzanowa. To tylko cztery no może pięć kilometrów.

Zdecydowałem jednak nie opuszczać buczyny i zejść do głównej drogi trawersując stok południowy.

Po drodze zwróciłem uwagę na fragment dolomitu z dołkami powstałymi wskutek aktywności skałotoczy, kiedy Korzeniec był fragmentem brzegu morskiego około 5 - 6 milionów lat temu.

Powierzchnię skały pokrywają porosty.

Zbliżam się już do zabudowań Cezarówki Dolnej.

W drzewostanie dominuje buk zwyczajny - Fagus sylvatica. Pomiędzy nimi znajdują się pojedyncze brzozy brodawkowate - Betula pendula.

Droga jest już bardzo blisko.

Schodząc do niej uwieczniłem kolejne przygniecione śniegiem przylaszczki pospolite - Hepatica nobilis. To dwa ujęcia tego samego kwiatu.

A to już inny, jeszcze bardziej przytłoczony kwiat.

Jeden z kwiatów już zdążył zgubić płatki korony.

Ten kwiat także był nielicho zaskoczony opadem śniegu.

Kiedy wyszedłem z lasu zauważyłem, że zaczęło się przejaśniać. Gdy zaczynałem ten fotoreportaż było pochmurno i zacinał śnieg.

Czekając na jakikolwiek pojazd, znaczy się autobus lub minibus, aby powrócić do Chrzanowa, sfotografowałem jeszcze raz Korzeniec w całej okazałosci.

A poza tym warto zauważyć, że przypadkowym zbiegiem okoliczności mamy tutaj najkrótsze 9 kilometrów w Polsce.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji