bio-forum.pl

2012-04-19 Katowicki spacer botanika

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2012-04-19 Katowicki spacer botanika
23.kwi.12 22:29
Piotr Grzegorzek

Tego dnia odwiedziłem Katowice, ponieważ miałem zamiar wziąć udział zebraniu oddziału Śląskiego Polskiego Towarzystwa Botanicznego. Oczywiście po drodze sfotografowałem to i owo. Wysiadłem na przystanku przy ulicy al. W. Korfantego, tuż przy narożniku Superjednostki, na który spojrzałem zza rozkwitającej jabłoni purpurowej - Malus purpurea.

Nieopodal znajduje się śliwa wiśniowa - Prunus cerassifera w jednej z odmian o purpurowych liściach.

Po chwili znad zieleniejącego ligustru - Ligustrum vulgare zerknąłem w stronę gmachu Muzeum Ślaskiego.

W tej okolicy znajduje się jeszcze migdałek trójklapowy - Prunus triloba.

Jestem już w sąsiedztwie Skarbka, na który spoglądam poprzez śliwę wiśniową - Prunus cerassifera o białych kwiatach i zielonych liściach.

Tuż obok znajduje się lipa drobnolistna - Tilia cordata, w której koronie uwiła gniazdo sroka.

Na remontowanym rynku udokumentowałem mocno przycięty głóg - Crataegus.

Zerkam teraz w ulicę św. Jana, którą poszedłem dalej.

Bardzo szybko przeszedłem pod linią kolejową. Teraz zająłem się zieleniną na poboczu ulicy Kochanowskiego.

W tym gronie dominuje glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium maius.

Towarzyszą mu mniszki - Taraxacum sp. sp.

Jest tutaj również łopian - Arctium. Oczywiście w tym stadium nie podejmuję się oznaczenia gatunku.

Był też krzew. Oto po prostu malina właściwa - Rubus idaeus.

Tuż obok znajduje się silnie przycięty orzech włoski - Juglans regia.

Dalszy ciąg ulicy Kochanowskiego nie wygląda zachęcająco.

Jednakże i tutaj znajdziemy jakieś trawy.

Nie brak także mniszka - Taraxacum.

Oczywiście enklawą zieleni w tej okolicy jest plac Karola Miarki.

Tutaj nie fotografowałem wszystkiego. Oto klon zwyczajny - Acer platanoides.

Dalej szedł rozkwitający kasztanowiec. Podejrzewam Aesculus pavia, ale będę to jeszcze musiał sprawdzić. Wykluczam kasztanowiec zwyczajny - Aesculus hippocastanum.

A to już ulica Jagiellońska.

Tutaj mniszek - Taraxacum sp. sp. już kwitł.

Pomiędzy domami znajdują się i takie enklawy dzikiej przyrody.

Idziemy dalej. Tutaj wyrasta przymiotno kanadyjskie, obecnie Conyza canadensis - czyli konyza kanadyjska.

Jest też inny gatunek mniszka - Taraxacum sp. sp.

Jednakże rośliny zielne oraz byliny jak się powiada w popularnej reklamie to pikuś. Ważne są inne narastające problemy, takie jak ten klon jawor - Acer pseudoplatanus, który usadowił się pod ścianą kamienicy.

Ponieważ bardzo mi się spieszyło ostatnim zdjęciem tego fotoreportażu będzie rzut oka na gmach, który dla wielu Ślązaków będzie nazywał się "Decymberhaus".

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji