Kontynuujemy wędrówkę po lesie w rejonie Cezarówki Dolnej. Jak widać z mapy firmy Compass ma on w ogólnym zarysie kształt trójkąta prostokątnego. W tym odcinku poznamy jego południowo-zachodni zakątek. Trasa jest oznaczona kolorem ciemnoniebieskim.
Jak widać w tej partii lasu dominuje sosna zwyczajna - Pinus sylvestris z delikatną domieszką świerku pospolitego - Picea abies. Znajdujemy się dość blisko autostrady.
Wśród krzewów pojawia się tutaj nawet malina właściwa - Rubus idaeus.
Ponieważ bardzo spieszyło mi się do kompleksu łąkowego, gdyż to on był celem mojej wycieczki udałem się dość szybko w kierunku autostrady.
Prawdopodobnie ten las w związku z budową szybu Grzegorz przetnie jakaś droga, o czym zdają się świadczyć te znaki na drzewach.
Ale na razie czas na zieloność. Oto płat podagrycznika pospolitego - Aegopodium podagraria.
A niedaleko miejsca w którym stałem wystąpił wilczomlecz sosnka - Euphorbia cyparissias. Pomiędzy zdrowymi osobnikami znajdowały się okazy porażone przez Aecidium euphorbiae.
Następnie dość szybko przeszedłem około 100m i ponownie wszedłem w las, w którym w dalszym ciągu dominuje sosna zwyczajna - Pinus sylvestris.
W tej okolicy w runie lasu pojawiły się płaty rokietnika pospolitego - Pleurozium schreberi, gatunku częściowo chronionego.
W tej partii drzewostanu las sprawiał wrażenie boru mieszanego. Na dnie leżało sporo martwego drewna. Grzybów widocznych gołym okiem w dalszym ciągu nie znalazłem
Z drzew liściastych w tej okolicy wystąpił jarząb pospolity - Sorbus aucuparia.
Powoli zbliżam się do krawędzi lasu. Zza drzew prześwituje ekoton będący częścią kompleksu łąkowego.
Zanim pójdziemy dalej przyjrzyjmy się kolejnemu torfowcowi - Sphagnum. Podejrzewam, że jest to gatunek z grupy ściśle chronionych inny niż ten, którego pokazałem wcześniej.
Ciąg dalszy nastąpi.