bio-forum.pl

2012-04-28 Jaworzno, łąka na południe od Cezarówki Dolnej - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2012-04-28 Jaworzno, łąka na południe od Cezarówki Dolnej - część 1
30.kwi.12 22:26
Piotr Grzegorzek

Oto trzecia część serialu o okolicy, gdzie w niedalekiej przyszłości powstanie szyb Grzegorz. W tym odcinku poznamy południowo-wschodni zakątek kompleksu łąkowego zwanego Porębisko. Całość jest również jedną z moich powierzchni badawczych o numerze 00248. Definiuję ją następująco" Na S od Cezarówki Dolnej, łąki położone pomiędzy autostradą Katowice - Kraków a była linia kolejową Chrzanów - Jaworzno. Na mapie firmy Compass wygląda to tak.

Fotoreportaż obejmuje teren pomiędzy krawędzią lasu a równoległym doń kanałem. Na początku musimy przedrzeć się przez skupisko trzciny pospolitej - Phragmites australis.

Pomiędzy trzcinami większe połacie zajmowała wiązówka błotna - Filipendula ulmaria.

Jak widać trzcina pospolita - Phramites australis panuje na sporym obszarze. Linię kanału wyznacza brzoza brodawkowata - Betula pendula.

W tej okolicy znajdują się także wyraźne ślady bytności dzików.

Pomiędzy trzcinami i drzewami widać pojedyncze kwitnące czeremchy pospolite - Padus avium.

Z roślinności zielnej bez trudu można rozpoznać dzięgiel leśny - Angelica sylvestris.

A teraz znajduję się w kępie wierzby - Salix, w której gościnę znalazła czeremcha pospolita - Padus avium.

W wielu miejscach tego terenu stagnuje woda. Prawdopodobnie są to naturalne wypływy traktowane jako źródło o zatrzymanym odpływie.

Stoję teraz nad brzegiem kanału i spoglądam początkowo na południe a następnie na północ.

Zanim go przekroczyłem przyjrzałem się niektórym roślinom. Oto starzec kędzierzawy - Senecio rivularis.

Zbliżyłem się do kanału i jeszcze raz spoglądam na porastające jego brzegi brzozy brodawkowate - Betula pendula.

Woda w kanale jest bardzo czysta.

Przeszedłem teraz na drugą stronę i zerkam ku północy. Jak widać Porębisko to równina. Szpaler drzew przy północnej krawędzi to oś byłej linii kolejowej.

Zerkam jeszcze na południe. Istotnej różnicy w wyglądzie tego miejsca brak.

W kolejnej części pojawią się grzyby, w tym jeden, moim zdaniem bezzasadnie uważany za coś bardzo rzadkiego.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji