bio-forum.pl

2012-05-10 Mysłowice wielotorowo - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2012-05-10 Mysłowice wielotorowo - część 2
15.maj.12 08:42
Piotr Grzegorzek

Ruszamy dalej. Teraz na mapie firmy Compass jest to trasa oznaczona kolorem niebieskim.

Zanim jednak ruszymy dalej muszę powiedzieć, że ten teren jest jednym z moich miejsc do zbierania grzybów, głównie pasożytniczych. Ma on numer katalogu oraz specjalną definicję. Brzmi to tak - Mysłowice, obszar zabudowy centrum, na S od drogi do Jaworzna, wraz z obszarem stacji kolejowej i terenami sportowymi, po rzekę Przemszę.

A teraz do rzeczy. Właśnie kwitły głogi. Sądząc po kwiatach jest to głóg jednoszyjkowy - Crataegus monogyna.

Także pewne cechy liści wskazują, że to może być on. Zawsze może w grę wchodzić mieszaniec z jego udziałem.

Idziemy dalej. Teraz mijamy jesion amerykański - Fraxinus americana.

Nieco dalej na poboczu drogi wyrosła stokłosa dachowa - Bromus tectorum.

Tuż przed przejściem podziemnym natrafiłem na ciekawą instalację w kasztanowcem zwyczajnym - Aesculus hippocastanum w roli głównej.

Niezbyt ciekawie jest z boku przejścia podziemnego.

Idę teraz przejściem podziemnym. Oto zapowiadane w pierwszym odcinku pewne przejawy kultury.

Jest też sztuka wyższych lotów.

Po tym wszystkim wyszedłem na peron aby rozejrzeć się po okolicy. Blisko dworca kwitnie lilak - Syringa vulgaris.

Są też kolejne przejawy sztuki.

Tedy czas było spojrzeć na jakiekolwiek zielsko. Oto rzeżusznik piaskowy - Cardaminopsis arenosa.

Opuszczając dworzec kolejowy uchwyciłem jeszcze jeden przejaw kultury.

Następnie pokręciłem się pomiędzy zabudowaniami w rejonie dworca. Na początek studium porównawcze pokrzywy zwyczajnej - Urtica dioica oraz jasnoty białej - Lamium album.

Z roślinnych drobiazgów zwróciłem uwagę na rzodkiewnik pospolity - Arabidopsis thaliana.

Pomiędzy domami było sporo olszy czarnej - Alnus glutinosa. Na jej gałązkach żerowały koliszki z gatunku miodówka olszowa - Psylla alni a jej liśćmi pożywiał się hurmak olszowiec.

Pomiędzy domami była też między innymi sosna zwyczajna - Pinus sylvestris.

W tym momencie zdecydowałem się pójść wzdłuż linii tramwajowej w kierunku Czarnej Przemszy. Na murach było sporo chmielu zwyczajnego - Humulus lupulus.

Z drzew rzucił mi się w oczy klon polny - Acer campestre.

Torowisko, jak torowisko, pozornie nieciekawe.

Jednakże w pobliskich zaroślach trafił się wiąz górski - Ulmus glabra.

Jeszcze dwa spojrzenia na tory tramwajowe.

Jest to czynna linia i dalsze podążanie wzdłuż niej nie byłoby bezpieczne. Dlatego w tej okolicy zszedłem w przyległe do niej zarośla. Co było dalej - zapraszam do części trzeciej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji