Zanim poszedłem na lekcję kontynuowałem swoją wędrówkę zaułkami Podwala. Część odwiedzioną na mapie firmy Compass niebieską linią traktuję jako odrębną powierzchnię badawczą. W rejonie ulicy 3 Maja przyjmuję, że zaczyna się ona na zachód od hotelu Brojan.
Wśród roślinności zielnej dominował podagrycznik pospolity - Aegopodium podagraria.
Znalazłem nawet orlika - Aquilegia, raczej w charakterze uciekiniera z ogrodu.
Z drzew na początku trafił mi się dąb czerwony - Quercus borealis Maxima. Na jego liściach przebywała ogrodnica niszczylistka.
Dla równowagi był tutaj również rodzimy dąb szypułkowy - Quercus robur.
W tych zaroślach pojawiła się jeszcze przytulia czepna - Galium aparine.
Najbardziej ucieszyła mnie jednak pokrzywa zwyczajna - Urtica dioica, na której ogonkach rozwijały się ecja rdzy Puccinia caricina.
Zmieniamy teraz miejsce akcji. Oto otoczenie niewielkiego sklepiku w końcu ulicy 3 Maja. Oczywiście i tutaj szukałem chorych roślin.
Był też zdrowy podagrycznik pospolity - Aegopodium podagraria.
Spójrzmy teraz w górę. Tutejszy drzewostan tworzy między innymi jabłoń domowa - Malus domestica.
Był tutaj również śniedek baldaszkowy - Ornithogalum umbellatum, obecnie przedstawiciel rodziny szparagowatych.
Ruszam teraz zdecydowanie w kierunku ulic Paderewskiego oraz Grunwaldzkiej. Po drodze mijam łan zdrowego wilczomlecza sosnki - Euphorbia cyparissias.
Następnie przemieszczałem się w osi ulicy Boczna. W tym zielonym tłumie, w którym dominowała pokrzywa zwyczajna - Urtica dioica także wszyscy byli zdrowi.
Teraz oglądamy łobodę rozłożystą - Atriplex patula.
Łudząco jest do niej podobna komosa biała - Chenopodium album.
Jest i łan przetacznika ożankowego - Veronica chamaedrys.
Wreszcie pojawia się jakaś choroba, chociaż to tylko bielik krzyżowych - Albugo candida na taszniku pospolitym - Capsella bursa-pastoris.
Wkraczam teraz pomiędzy bloki. Tutaj w niewielkim ogródku mam bardzo udany połów. Na początek mahonia pospolita - Mahonia aquifolium oraz jej rdza - Cuminsiella mirabilissima.
A to już rejon skrzyżowania ulicy Paderewskiego z ulicą Grunwaldzką. Jak widać dominuje łopian. Podejrzewam łopian większy - Arctium lappa, ale lepiej będzie poczekać na kwiaty.
Tutaj natrafiłem na podagrycznik pospolity - Aegopodium podagraria porażony przez Plasmopara umbelliferarum. Oczywiście od razu sprawdziłem, czy pod spodem znajdują się skupienia trzonków konidialnych.
Tutaj także była komosa biała - Chenopodium album.
Ostatnie zdjęcie z tej okolicy to typowa lucerna siewna - Medicago sativa.
Następnie zanim poszedłem na lekcję zajrzałem jeszcze na cmentarz Pechnicki, ale to będzie tematem dwu innych wątków.