bio-forum.pl

zwalczanie skrzypu polnego

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. zwalczanie skrzypu polnego

Witam! Chciałam sie dowiedziec jakim srodkiem najlepiej zwalczyc skrzyp polny? Słyszałam ze bez swiatła ginie i najlepiej go przykryc czarna geowółknina, tak tez zrobilam, niestety przbija i przez to. Dlatego potrzebny mi jest jakis srodek na ta roslinke, prosze o pomoc.

od kwi.2001

2. zwalczanie skrzypu polnego
28.cze.12 22:05
Marek Snowarski "admin"

Problemem przy skrzypie jest to że ma liczne, głębokie rozłogi z których może przez dłuższy czas odbijać.

Metody są generalnie trzy (przy małych powierzchniach 1 i 2 wchodzą w grę):

1. wykopac starannie tyle kłączy ile się da

2. zagłodzić kłącza - tak jak próbujesz - tyle że trzeba robić to długo - rok albo i dłuże i raczej usuwać pędy jak często się da aby do kłączy nie płynęły asymilaty

3. potraktować herbicydem - odpowiednim (zapytać w sklepie i samemu przeczytać etykietę czy jest skuteczny (bo np. najpopularniejszy Roundap nie jest skuteczny na skrzyp) i jak go stosować

najpewniej trzeba będzie więcej niż jeden raz niszczyć herbicydem bo coś tam z kłaczy skrzypu będzie z czasem odbijać

Osobiście przy takim problemie wybrałbym 3 wariant.

od kwi.2009

3. zwalczanie skrzypu polnego

Proponuję sprawdzić pH gleby. Skrzyp lubi kwaśny odczyn gleby i chyba warto regularnie wapnować glebę. A z herbicydów to w miarę dobre efekty daje Chwastox Extra w mieszaninie ze Starane ale nie liczyłbym na całkowite zniszczenie skrzypu.

od wrz.2007

4. zwalczanie skrzypu polnego
30.lip.12 21:14
Grazynapr

Ja wybrałabym wariant 2.

Trochę to trwa, ale jest najbardziej skuteczna metoda.

Od wiosny do jesieni część działki miałam przykryta czarna folią budowlaną, a na wiosnę cały ten kawałek pokryty był skrzypem.

U mnie gleba ma ph 7, a skrzypu zatrzęsienie. Pewnie lubi lekką kwaśną glebę, ale także ciężką i wilgotną. Ja mam glinę i skrzyp świetnie się na niej czuje.

Mam nieduży warzywnik i tam skrzypu pozbyliśmy się bardzo szybko i nigdy nie wrócił. Ziemię na warzywnych grządkach ciągle się spulchnia, przekopuje, grabi, a tym samym napowietrza i dlatego drugi wariant uważam za najbardziej skuteczny.

Ja mam działkę 300 m2 w ROD to mogę się tak bawić, a i tak dalej rośnie. Najwięcej pod drzewami, bo tam najmniej się "grzebie".

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji