bio-forum.pl

Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

bez logowania - można przeglądać
Amanita

od wrz.2008

1. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować
26.sie.06 22:43
Marek Argent "abrimaal"

W lesie brzozowym. Za jasny na A. pantherina, a za mało czerwony na A. rubescens.

od wrz.2004

2. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

Ale wygląda na A. rubescens.

Masz przekrój?

od wrz.2008

3. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować
27.sie.06 01:17
Marek Argent "abrimaal"

Nie mam przekroju, ale rubescens ma gruby trzon z bulwą, a ten nie miał. Choć także uważam że to jest ten gatunek.

od wrz.2004

4. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

Pytam o przekrój, bo wtedy by było widać dlaczego nosi taką nazwę;-)

od wrz.2008

5. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować
27.sie.06 03:20
Marek Argent "abrimaal"

Raczej staram się nie niszczyć nieznanych grzybów, ale porównałem moją fotkę ze zdjęciami w różnych książkach, to kapelusz na 100% wygląda na rubescens.

od kwi.2004

6. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

Mam stary monitor, więc nie widzę żadnych subtelności pozwalających zakwalifikowac ten grzyb do Amanita rubescens. Nie widzę przebarwien, nie widzę czerwieniejącego trzonu, nie widzę prążkowanego pierścienia. Za żółty dla mnie, ale, oczywiście, mogę się mylić.

od paź.2005

7. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

Jeśli nie wiadomo czy czerwienial i nie wiadomo czy mial karbowany pierścien, to po kolorze kapelusza można przypuszczać Amanita eliae lub gemmata - chociaz na tego ma za duzy pierscien.

od kwi.2004

8. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

Patrz:

od wrz.2008

9. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować
30.sie.06 17:13
Marek Argent "abrimaal"

Też jakiś nietypowy, bo zwykle widziałem mniej czerwone okazy A. rubescens, ale następnym razem gdy go znajdę to przekroję.

od kwi.2004

10. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

On tak czerwienieje po uszkodzeniu.

od wrz.2004

11. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

Kolor kapelusza u A. rubescens może być bardzo różny, polecam pogrzebać w kąciku muchomorowym;-)

od kwi.2004

12. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

Tak, masz rację, tylko chodzi o tę czerwoność, brązowość, cielistość, różowość, czy jak tam zwał przy najdrobniejszym otarciu, uszkodzeniu.

To chciałam unaocznić. Żaden inny tak się nie zachowuje. Juz setki tego naznajdowałam i najadłam... :)

od wrz.2008

13. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować
31.sie.06 12:48
Marek Argent "abrimaal"

Ja nie ryzykuje ze zbieraniem ich do jedzenia, choć nie raz widziałem stuprocentowy A. rubescens, jakoś nie mogę się zdecydować :)

od paź.2022

14. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

a ja je zdaje sie jadlam, jako kanie:-O. Smaczne:-)

od kwi.2004

15. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

Ella, to co mi wysłałaś mailem to były kanie, nie muchomory. Wstrzymaj się może narazie z konsumpcją, żebyś mi się dziewczyno nie otruła. Błagam!

od wrz.2008

16. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować
31.sie.06 17:43
Marek Argent "abrimaal"

Kanie też nie wszystkie są jadalne np. Macrolepiota rhacodes var. hortensis syn. M. rh. var.<i> bohemica. Podobno jest ona trująca.

od paź.2022

17. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

Jolu, nie martw sie. Moje geny i ostroznosc mnie uchronia:-). Kanie z pobliskiego lasu jemy juz od lat. Sasiad mi mowil, ze trujace sa b. rzadkie i on jeszcze nie spotkal. Z nowymi grzybami poczekam na Ciebie:-)

od paź.2022

18. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

pilzepilze.de

tu znalazlam wiecej zdjec trujacej kani. Rosla na kupce scietej trawy i bylo jej cieplo.

od wrz.2008

19. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

Łatwo ją odróżnić od innych, bo łatki na kapeluszu są bardzo wypukłe i twarde - dopóki jest młoda, dołączam zdjęcie starzejącego się owocnika, i tu już ją można pomylić. Na szczęście nikt (?) chyba nie zbiera do jedzenia rozkładających się grzybów.

od paź.2022

20. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

Wybaczcie, znowu cos nie tak z podanym adresem:- (

od maj.2003

21. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować
1.wrz.06 08:14
Anna Kujawa "AniaK"

Adres jest ok, tylko trzeba uwzględnić tę końcówkę, która "się nie zrobiła niebieska":-)

od paź.2022

22. Muchomor, którego nie potrafię zidentyfikować

dzieki Anno:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji