bio-forum.pl

Żółte opieńki...

bez logowania - można przeglądać
Armillaria

od gru.2003

1. Żółte opieńki...

Pierwsze opieńki w tym roku na Kaszubach i... no właśnie-czy to normalne, że one są takie żółte?

Aż boję się je skonsumować."Normalne" opieńki też znależliśmy dziś

od maj.2003

2. Żółte opieńki...
27.sie.06 09:40
Anna Kujawa "AniaK"

Mirek... a pierścienie?????

od gru.2003

3. Żółte opieńki...

od maj.2003

4. Żółte opieńki...
28.sie.06 07:38
Anna Kujawa "AniaK"

Ta żółta jest bardzo dziwna - nie pasuje do niczego.

Zaryzykowalabym jednak, ze to taka forma A. borealis.

Ta mniej żółta to pewnie A. borealis.

Mirku, szczegóły pierścienia na obu są dla mnie bardzo istotne do obejrzenia.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. Żółte opieńki...
17.wrz.06 19:11
"Anna Hreczka" (b/log.)
opieńka
opieńka

Moje, znalezione wczoraj tylko w jednym miejscu, w leszczynie, nie są żółte, ale za to bardzo blade. Coraz więcej odmian się nam pojawia:-)

od kwi.2004

6. Żółte opieńki...
1

Jeśli chodzi o "Mirkowe żółte", to pozwolę sobie dowiesić też żółte, które występują w "moim lesie".

od gru.2003

7. Żółte opieńki...

No proszę! U nas zastój opieńkowy-same stare przerośnięte o. jasne. Jak popada to pewnie ruszy o. ciemna: 0)

od gru.2003

8. Żółte opieńki...

.. tylko, że te stare, duże, przerośnięte to nie są opieńki, tylko łuskwiaki topolowe:-) Pierwszy raz jak je widziałem z okna samochodu (bo rosną na poboczu ruchliwej trasy) myślałem, że to takie wielkie opieńki. Dopiero następnym razem znalazłem miejsce do postoju i wybrałem sie je zobaczyć z bliska

od maj.2003

9. Żółte opieńki...
2.paź.06 07:49
Anna Kujawa "AniaK"

Mirki, a czy te z dolnych zdjęc miały pierścień? Bo wyglądają mi raczej na stare łysaki wspaniałe (Gymnopilus junionus (=G. spectabilis)

od gru.2003

10. Żółte opieńki...

Nie miały

a po drugiej strony szosy na żywej wierzbie rośnie taka rodzinka

W zeszłym roku były też i n ie zostały oznaczone.

od kwi.2004

11. Żółte opieńki...

Może to okolice Pholiota sp.?.

od gru.2003

12. Żółte opieńki...

Tu nie ma wątpliwości, że to jest łuskwiak. No właśnie który, skoro żywicielem jest wierzba?

od maj.2003

13. Żółte opieńki...
2.paź.06 18:54
Anna Kujawa "AniaK"

Jak to nie miały? Skoro na trzonie są wyraźne farfocle popierścieniowe? Nie ma jakiegoś młodego owocnika?

Ten na dole wygląda na Ph. squarrosa.

Aniu, Twoje opieńki wygladają na północne

i Twoje Marku też:-)

od gru.2003

14. Żółte opieńki...

Młode to one były m-c temu te są najmniej zejściowe. Jeśli chodzi o te z drugiego zdjęcia to tak będą wyglądały za m-c. To są zdjęcia z zeszłego roku z tego samego miejsca.

... ale zagalopowałem:-) tu ma być o opieńkach...

od maj.2003

15. Żółte opieńki...
3.paź.06 07:25
Anna Kujawa "AniaK"

Myslę, że dlatego wtedy go nie rozpoznaliśmy, bo był juz taki duży i nie bardzo nastroszony. Te młodsze wyglądają na typowego nastroszonego.

od lis.2005

16. Żółte opieńki...

Mirek miałeś w zeszłym roku a. mellea sensu stricte gdzieś na kaszubach u nas. napisz gdzie konkretnie, ja mam koło domu, tzn w TPK-u w odksztauconej buczynie ze świerkiem, w dolinie strzyży przy obwodnicy. Napisz gzdie ty, bo mnie ten temat interesuje.

od gru.2003

17. Żółte opieńki...

Tak miałem dokładnie rok temu w kościerskiej buczynie

Dziś byłem i nie ma:- (

W TPK-u nie zbieram grzybów, jedynie fotografuje.

(TPK-Trójmiejski Park Krajobrazowy)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji