W lesie bukowym. Kapelusz jasnobrązowy. Spód intensywnie żółty, kolor żółty obejmuje górną część trzonu. W dolnej części żólto - jasnobrązowy. Zapach przyjemny grzybowy. Smak delikatny. Nie ciemnieje. Czy to rzeczywiście borowik? Ten intensywnie żółty kolor...
Czy pory na 100% nie siniały przy ucisku?
a zbierałeś w górach czy na nizinach?
A nie jest to czasem podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus z niespotykanym PRZYSADZISTYM TRZONEM???
a nie jest to przypadkiem ten rzadki borowik górski? Boletus subappendiculatus
no i nawet w lesie bukowym moze rosnąć - rzadko :)
no i tu mielismy w 2005 cos podobnego:
tak ajak napisała Ania - aby dokładnie poznac który to - trzeba zrobic badanie DNA;)
Kilka dodatkowych danych. Pory po nacisku nie sinieją lecz lekko brązowieją podobnie ciemnieje kapelusz i trzon. Grzybka znalazłem w starym lesie bukowym ok. 5 km od morza w miejscu z dostępem słońca. Dodam, że na podstawie zdjęć bardzo podobny zewnętrznie do Boletus subappendiculatus i Boletus appendiculatus.
Kilka zdjęć dodatkowo.
Według mnie jest to borowik żółtobrązowy (Boletus appendiculatus). Czerwonolistny.
Chyba to Borowik przyczepkowy (a może królewski???)
Trudna sprawa ale myślę, że jednak Boletus appendiculatus. Wskazują na to cechy zewnętrzne jak i środowisko w jakim wyrósł. Dodam, że był całkiem zdrowy i smakował wyśmienicie.
A może b. impolitus-b. płowy?