bio-forum.pl

Borowik?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2006

1. Borowik?
1
2
3

W lesie bukowym. Kapelusz jasnobrązowy. Spód intensywnie żółty, kolor żółty obejmuje górną część trzonu. W dolnej części żólto - jasnobrązowy. Zapach przyjemny grzybowy. Smak delikatny. Nie ciemnieje. Czy to rzeczywiście borowik? Ten intensywnie żółty kolor...

od gru.2005

Czy pory na 100% nie siniały przy ucisku?

od lip.2004

3. Borowik?

a zbierałeś w górach czy na nizinach?

od mar.2006

A nie jest to czasem podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus z niespotykanym PRZYSADZISTYM TRZONEM???

od lip.2004

6. Borowik?

no i nawet w lesie bukowym moze rosnąć - rzadko :)

pl.wikipedia.org

no i tu mielismy w 2005 cos podobnego:

[bf#13195]

tak ajak napisała Ania - aby dokładnie poznac który to - trzeba zrobic badanie DNA;)

od kwi.2006

7. Borowik?
4
5
6
7

Kilka dodatkowych danych. Pory po nacisku nie sinieją lecz lekko brązowieją podobnie ciemnieje kapelusz i trzon. Grzybka znalazłem w starym lesie bukowym ok. 5 km od morza w miejscu z dostępem słońca. Dodam, że na podstawie zdjęć bardzo podobny zewnętrznie do Boletus subappendiculatus i Boletus appendiculatus.

Kilka zdjęć dodatkowo.

od maj.2003

8. Borowik?
4.wrz.06 08:07
Anna Kujawa "AniaK"

Według mnie jest to borowik żółtobrązowy (Boletus appendiculatus). Czerwonolistny.

od sie.2006

9. Borowik?

Chyba to Borowik przyczepkowy (a może królewski???)

od kwi.2006

10. Borowik?

Trudna sprawa ale myślę, że jednak Boletus appendiculatus. Wskazują na to cechy zewnętrzne jak i środowisko w jakim wyrósł. Dodam, że był całkiem zdrowy i smakował wyśmienicie.

od gru.2003

A może b. impolitus-b. płowy?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji