bio-forum.pl

Z czerwonym spodem

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2006

1. Z czerwonym spodem
1
1
1
1

Smak łagodny, zapach przyjemny, grzybowy jednak intensywna czerwień spodu kapelusza odstrasza.

od sie.2002

2. Z czerwonym spodem
2.wrz.06 07:09
"pimpek"

czerwone KROPECZKI u góry trzonka świadczą o tym, że 100% borowik ceglastopory.

od sie.2006

3. Z czerwonym spodem

Zgadza się. Górale mówią, że to "siniak" (po uciśnięciu czy przełamaniu robi się niebieski). Nie wiedzieć czamu traktują go na równi z borowikiem szlachetnym.

od sie.2002

4. Z czerwonym spodem
3.wrz.06 01:49
"pimpek"

Górele mówią głównie "Pociec". Ponieważ jako pierwszy ze szlachetnych grzybów pojawia się już w maju - jest takie powiedzenie, że "pociec, wszystkich grzybów to jest ociec".

Czemu na równie ze szlachetnym? Też borowik, też twardy, też chrupiący, też pyszny.... mnie cieszy w lesie tak samo jak szlachetny i ja ich rozumiem: D

od sie.2006

5. Z czerwonym spodem

A ja góralom współczuję. Byłem ostatnio w Wiśle. To tylko pozory, że to tylko Beskid Żywiecki. Praktycznie najłagodniejsze stoki to 30%. Wspiąłem się na górę (było parę ceglastoporych), ale rychło odpuściłem. Nie ma to jak na nizinach. Nawet jak się grzyba nie znajdzie, to się człowiek przynajmniej po lesie przejdzie i pooddycha świeżym powietrzem. A w górach zbieranie grzybów to sporty ekstremalne:-)

od sie.2002

6. Z czerwonym spodem
3.wrz.06 12:29
"pimpek"

Słyszałem, słyszałem...... o tych nizinach. Nie miałem jednak nigdy przyjamności zbierania grzybów gdziekolwiek indziej, niż w górach :)

30` to jeszcze znośnie: D

od sie.2006

7. Z czerwonym spodem

Piotrze, nic dziwnego:-) Ty z Sudetów, ja z centrum. Nawiasem mówiąc będąc niedawno w Nowym Targu na słynnym targu widziałem mnóstwo sznurów suszonych borowików. Pewnie z wiosennego wysypu, bo lato było suche. Ja tam w górach nie znalazłem nigdy żadnego. Podziwiam tych, którzy je znaleźli.

od kwi.2004

8. Z czerwonym spodem

Mnie sie dobrze zbiera grzyby w górach. Pod górę fajnie je widać, a i w lasach te drogi takie zadołowane (woda), że patrzę sobie, czy coś nie rośnie i nie muszę się schylać.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji