bio-forum.pl

Amanita crocea, czy Amanita fulva ???

bez logowania - można przeglądać
Amanita

od kwi.2004

1. Amanita crocea, czy Amanita fulva ???
1

Do znawców muchomorów kieruję moje pytanie, bo już chyba zawsze będę miał wątpliwość.

Czy gatunek ze zdjęcia to Amanita crocea (do tego się przychylam), czy też Amanita fulva?.

od wrz.2004

2. Amanita crocea, czy Amanita fulva ???

Amanita crocea ma oprócz żółtego kapelusza charakterystyczne żółte łuseczki na trzonie, wrzucę fotkę, tylko muszę wygrzebać:-))

A. fulva jest też zwykle mniejszy od A. crocea.

od kwi.2004

3. Amanita crocea, czy Amanita fulva ???
1
2

Dorzucę Sebastian jeszcze dwa zdjęcia.

Starsze, pośrednie owocniki.

od gru.2005

4. Amanita crocea, czy Amanita fulva ???

Tu przykładowy Amanita crocea:

od kwi.2004

5. Amanita crocea, czy Amanita fulva ???

Zygmunt dzięki. Jeśli możesz to zrób dla mnie (na priva) przy okazji kilka różniastych ujęć, co bym odpowiednio w pamięci zapisał ten gatunek. :)

od gru.2005

6. Amanita crocea, czy Amanita fulva ???

Marku, O. K. Póki co, pogrzebię w swoich zbiorach - "mam mieć" jeszcze kilka fotek. A na następne poluję na bieżąco:-) To grzyb - efemeryda, trzeba na niego trafić podobnie, jak choćby na Amanita ceciliae...

od wrz.2004

7. Amanita crocea, czy Amanita fulva ???

Skoro już Zygmunt wrzucił fotkę, to nie ma sensu, żebym ja dodawał - widać tu wyraźne te łuseczki na trzonie;-)

od kwi.2004

8. Amanita crocea, czy Amanita fulva ???

Dziękuję. Teraz tylko muszę je u siebie spotkać.:-)

od sie.2005

9. Amanita crocea, czy Amanita fulva ???
9.wrz.06 19:44
Anamorf

Łuseczki to nie wiem, powinien być zygzakowaty wzorek [i na zdjęciu Zygmunta jest], crocea powinien mieć przebarwienia pomarańczowe na wewnetrznej stronie pochwy i trzon zreszta też lekko pomarańczowy może być.

pluto.njcc.com

Odnośnie zdjęć 2 i 3 to może być inny gatunek - fakt że środek kapelusza jest ciemniejszy, a prążkowanie jaśniejsze jest jedną z cech różnicujących. [ ale kto wie?]

U Amanita fulva pochwa przebarwia sie rdzawo.

od wrz.2004

10. Amanita crocea, czy Amanita fulva ???

Na fotkach 2 i 3 jest Amanita fulva, tylko owocniki starsze o 1-2 dni od tego na pierwszym zdjęciu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji