Dostałam od znajomej jako miętę do hodowania na parapecie okiennym w domu. Nie jestem do końca przekonana czy to rzeczywiście mięta, nigdy wczesniej nie spotkałam się z tą rośliną.
Smak rzeczywiście ma miętowy. Liscie grube pokryte malutkimi włoseczkami, największe dł. 10 cm nie licząc ogonka.
Zdjęcia mojej roslinki:
Rzeczywiście coś potężnego. Na razie jedyne co mi przychodzi do głowy to coś zbliżonego do mięty okrągłolistnej.
Jeśli tak to w grę wchodziłby tylko ten gatunek - cytuję - Gatunkiem podobnym jest kłosowiec pomarszczony - Agastache rugosa (Fisch. Et Mey.) Kuntze, pochodzący z Dalekiego Wschodu zwany również koreańską miętą. Dorasta do 150 cm, zakwita na przełomie czerwca i lipca (kwiaty białe), miododajność 500 kg/ha, wydajność pyłkowa 100kg/ha. Cytowane dane pochodzą z tej strony - apiflora.pl
Inna możliwość to-Plectranthus caninus syn. Coleus canina. Zawiera olejek eter. Menthol. Jeśli masz kotka, to będzie się trzymał od niej z daleka. W Niemczech już dość popularna do odstraszania kotów, psów od posesji.