bio-forum.pl

GRUBA mięta?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2004

1. GRUBA mięta?
1
2
3

Dostałam od znajomej jako miętę do hodowania na parapecie okiennym w domu. Nie jestem do końca przekonana czy to rzeczywiście mięta, nigdy wczesniej nie spotkałam się z tą rośliną.

Smak rzeczywiście ma miętowy. Liscie grube pokryte malutkimi włoseczkami, największe dł. 10 cm nie licząc ogonka.

Zdjęcia mojej roslinki:

5
7

Zdjęcia zapożyczone:

od cze.2010

2. GRUBA mięta?
1.lis.12 11:23
Piotr Grzegorzek

Rzeczywiście coś potężnego. Na razie jedyne co mi przychodzi do głowy to coś zbliżonego do mięty okrągłolistnej.

od paź.2004

3. GRUBA mięta?

A czy mógłby być to np. kłosowiec?? Czy kłosowiec może pachnieć miętą?

od cze.2010

4. GRUBA mięta?
1.lis.12 22:42
Piotr Grzegorzek

Jeśli tak to w grę wchodziłby tylko ten gatunek - cytuję - Gatunkiem podobnym jest kłosowiec pomarszczony - Agastache rugosa (Fisch. Et Mey.) Kuntze, pochodzący z Dalekiego Wschodu zwany również koreańską miętą. Dorasta do 150 cm, zakwita na przełomie czerwca i lipca (kwiaty białe), miododajność 500 kg/ha, wydajność pyłkowa 100kg/ha. Cytowane dane pochodzą z tej strony - apiflora.pl

od gru.2006

5. GRUBA mięta?

Inna możliwość to-Plectranthus caninus syn. Coleus canina. Zawiera olejek eter. Menthol. Jeśli masz kotka, to będzie się trzymał od niej z daleka. W Niemczech już dość popularna do odstraszania kotów, psów od posesji.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji