bio-forum.pl

Podgrzybek złotawy

bez logowania - można przeglądać

od lis.2012

1. Podgrzybek złotawy
g1
g2
g3
g4
g5

Nazbierałam jesienią, ususzyłam, ale na razie leżą bo chciałabym się upewnić, że to dobry grzybek. Mam kilka atlasów ale zdjęcia tak się różnią, że głupieję. W Internetowych też. Raz piszą, że złotawy sinieje po złamaniu gdzie indziej, że niezmienny. Ludzie, których spotkałam powiedzieli, że to "gęsie pępki" ale to pewnie lokalna nazwa no i też nie wiem czy właściwa.

od maj.2009

2. Podgrzybek złotawy

Faktycznie są zmienne, ale bez obaw, na pewno są to podgrzybki (Xerocomus), więc jak najbardziej jadalne:-)

Nie ręczę, że wszystkie to podgrzybki złotopore (złotawe), wśród nich mogą być podgrzybki zajęcze, ale to i tak nic nie zmienia pod względem przydatności do spożycia.

od lis.2012

3. Podgrzybek złotawy

Dziękuję. Zaczęłam się obawiać, kiedy dociekając co to z grzyb przeczytałam, że nie wszystkie podgrzybki są jadalne. Wikipedia właściwie podaje nazwę borowik złotawy a wśród borowików to przecież i trujące są.

od maj.2009

4. Podgrzybek złotawy

Nie jest tak źle, w zasadzie żadnym z borowików nie otrujesz się, w najgorszym przypadku może przydać się "stoperan":-)))

Pozwoliłem trochę sobie na żartobliwy komentarz a prawda jest taka, że wśród naszych borowików nie znajdziesz mocno toksycznych, jedynie ciężkostrawne i wywołujące zaburzenia pokarmowe, ale te występują raczej rzadko i wyraźnie odbiegają wyglądem od tych zbieranych pospolicie.

Nie jestem specem w tym rodzaju ale dobrze unikać borowików kolorowych do których należy między innymi b. szatański, który też nie jest aż taki groźny a na dodatek spotkanie go jest bardzo trudne.

Dobrze jednak, że pytasz bo do grzybów należy podchodzić z dużą rozwagą, dawców wątroby mamy bardzo mało.

od lis.2012

5. Podgrzybek złotawy

To co piszesz jest dla mnie pocieszające.

Z drugiej strony są przecież grzyby niejadalne ze względu na smak, mogące ponoć nawet w małej ilości zepsuć całą potrawę a tego też lepiej uniknąć (zwłaszcza przy Wigilijnym stole :))

Tu znalazłam podobny, który ktoś oznaczył jako trujący a bardzo mi przypomina moje znalezisko:

ciekawegrzyby.blogspot.com

od maj.2009

6. Podgrzybek złotawy

No nie! - aż tak podobny to nie jest,... i też tak do końca nie wiadomo czy jest trujący, zdania są podzielone, ale lepiej nie próbować.

Ale tak jak poprzednio wspominałem, kolorowe borowiki lepiej omijać jeśli się nie jest w temacie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji