bio-forum.pl

Grzyby - w jakim czasie rosną?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. Grzyby - w jakim czasie rosną?

Ello

Pytanko banalne ale zapewne interesujące nie tylko mnie.

Przyjmując ostatnie warunki pogodowe w Naszym kraju (powiedzmy ostatni tydzień) jaki jest czas porostu grzyba od zarodnika do (hmmm... jak to nazwać?) "osobnika" dojrzałego nadającego się do zerwania?

Miałem okazję widzieć jak rosną pieczarki hadowlane-21. 00 półki czarne-5. 00 biało pieczareczki jak z obrazka - :)))

od sie.2002

2. Grzyby - w jakim czasie rosną?
14.wrz.06 12:00
"pimpek"

Cześć Janusz,

jeśli temperatura w nocy przekracza powiedzmy +10 stopni C to możesz chodzić na grzyby co drugi, na pewno co trzeci dzień. Grzyby, których nie widzisz mają już 0, 5-1, 0cm i są tuż pod ściółką - tyle im wystarczy.

Wyżej w górach, np. u mnie i wyżej, noce już są po +5C a i poranny szron nie jest już niestety czymś dziwnym. Wówczas lepiej iść na grzyby co jakieś 5 dni...... choć skoro już są opieńki (w Międzygórzu wysyp opieniek) - to w ciągu 14 dni skończą się u nas wszystkie grzyby.

od wrz.2006

3. Grzyby - w jakim czasie rosną?

Pimpek - dzięki - :)))

Lepiej nie "kracz" z tym końcem sezonu.

od sie.2002

4. Grzyby - w jakim czasie rosną?
14.wrz.06 12:21
"pimpek"

Nie kraczę, piszę o Kotlinie Kłodzkiej. Od lat ja zauważam (a wcześniej mój tato i dziadziu), że jest u nas ta prawidłowość, że opieńki kończą sezon w ciągu dwóch tygodni.

Nastepnie mamy "minusowe noce", by na początku listopada chodzić po lasach w pierwszym śniegu.

W tym czasie Wy na forum dajecie całe kosze z "ostatniego wysypu" i mnie aż skręca: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji