bio-forum.pl

Czy to czubajki, czubajeczki czy jeszcze cos innego?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Czy to czubajki, czubajeczki czy jeszcze cos innego?
16.wrz.06 09:05
Joanna Engel ("mlekot")
niby-kanie2
niby-kanie1

Witam wszystkich.

Wczoraj (14. 09.) znalazłam w Lesie Kabackim (W-wa, las mieszany) kaniowate grzyby, nie są to jednak czubajki kanie. Mają piękny kaniowy aromat, ale trzony są gładkie a łuski raczej jednobarwne i oddzielają się wyraźnie prawie na całej powierzchni kapelusza. Trzony puste w środku. Nie zauważyłam, żeby cokolwiek czerwieniało, raczej beżowieje, blaszki z białych zrobiły się kremowe. Pierścienie nieprzesuwalne, delikatne, te wyraźniejsze - dwuwarstwowe. Smak - bez goryczki. Średnice kapeluszy: 9-16cm, długość trzonów tak samo.

Proszę znawców o pomoc - przejrzałam w sieci sporo zdjęć, ale żaden opis nie pasuje mi w 100% a nie chciałabym się zatruć jakąś podstępną czubajeczką:-)

od maj.2003

2. Czy to czubajki, czubajeczki czy jeszcze cos innego?
16.wrz.06 13:12
Anna Kujawa "AniaK"

Według mnie to typowa, nieco podsuszona czubajka czerwieniejąca. Plamki czerwono-brązowe widać na dolnym zdjęciu na blaszkach i trzonie. Równiez widac na górnym zdjęciu, na blaszkach i przy pierścieniu. Trzon jest gładki, bez wzoru, pierścień nie zawsze jest wyraźnie przesuwalny, ale gdy go naderwiesz - zobaczysz czy jest przyrośnięty do trzonu czy nie.

Jadalna, nieco gorsza od czubajki kani.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji