bio-forum.pl

czy moja muchołówka umiera?

bez logowania - można przeglądać

od cze.2013

1. czy moja muchołówka umiera?
muchołówka 24. 06
muchołówka dziś

Wiem że muchołówkom czernieją pułapki ale czy aż ta bardzo? Mojej sczerniały w ciągu dwóch dni. Dla porównania wstawiam zdjęcie z poniedziałku (24. 06) i dzisiejsze (28. 06). Jak widać na zdjęciu muchołówka wcześniej kwitła i zapyliłam ją wg instrukcji na stronie: rosliny-owadozerne.pl Czy popełniłam jakiś błąd który jest przyczyną umierania roślinki? Czy da się ją jakoś uratować? Błagam, pomóżcie!!!!

od lis.2005

2. czy moja muchołówka umiera?
28.cze.13 21:15
Marek Ciszewski "grant"

Bardzo często tak się dzieje, że jeśli dopuścimy do pełnego kwitnienia, muchołówka zamiera. Ponadto otrzymane nasionka też nie zawsze zdolne są do reprodukcji. Wiele razy pisałem, że pędy kwiatowe należy usuwać, kiedy się pokażą, lub pozwolić im rosnąć do wys. około 2 - 3 cm i po odcięciu próbować je ukorzenić. Najpewniejszą drogą do pozyskania nowych roślinek jest podział bulwy przy przesadzaniu...

Proszę przejrzyj materiały archiwalne... zapewniam, że znajdziesz wiele odpowiedzi na nurtujące Cię pytania...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji