bio-forum.pl

żółty gołąbek, jadalny

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2008

1. żółty gołąbek, jadalny
28.wrz.06 04:32
Marek Argent "abrimaal"

Duży, około 8 cm, twardy, smak łagodny, jadalny. Czy to może R. ochroleuca??

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. żółty gołąbek, jadalny
28.wrz.06 10:49
Janusz Tomzik ("tlukharp")
1
2

Witam Marek! Ja tez mam taki sam problem jak Ty. Czy to jest golabek modrozolty, a moze plowiejacy i czy jest jadalny? Kapelusz kruchej konstystencji, smak lagodny, blaszki dosyc szeroko rozstawione, trzon sztywny, jedrny, stabilny, bialy, Wysyp kremowy (tak mi sie wydaje w tym swietle). Grzyby te rosly w drzewostanie mieszanym (buk, dab, swierk). Przepraszam za jakosc zdiec, ale niestety byly robione pozna pora.

od wrz.2008

3. żółty gołąbek, jadalny
28.wrz.06 16:24
Marek Argent "abrimaal"

Wszystkie gołąbki o łagodnym smaku i przyjemnym zapachu nadają się do jedzenia. Tak samo mleczaje (Lactarius).

P. S Używaj lampy błyskowej jeśli fotografujesz w pomieszczeniu.

4. żółty gołąbek, jadalny
28.wrz.06 19:06
Janusz Tomzik ("tlukharp")

Jaka mam pewnosc Marku, ze jest tak jak mozwisz - lagodny smak i zapach - rozne opinie w roznych atlasach czytalem i nie wiem co mam myslec. Czy wlasnie tak jak mowisz - lagodne i nie ostre wszystkie bez wyjatku (chodzi o golabki i mleczaje) sa jadalne... ciekaw jestem czy wszystkie na sobie wyprobowales? :)

od wrz.2008

5. żółty gołąbek, jadalny
28.wrz.06 19:36
Marek Argent "abrimaal"

Wszystkie z pewnością nie, bo w pobliskich lasach rośnie tylko kilka gatunków. Ale jest jeden wyjątek - Russula aeruginea. Rośnie pod brzozami i sosnami, ma bladozielony kapelusz i pomimo ostrych w smaku blaszek jest jadalna. Jednak wszystkie znajdowane gołąbki sprawdzam na smak.

6. żółty gołąbek, jadalny
1.paź.06 18:11
"wiola" (b/log.)

pierwszy wygląda mi na gołąbek jasnożółty (jadalny - mało wartościowy, kolejne na gołąbki ochrowożółte - niejadalne.

od wrz.2008

7. żółty gołąbek, jadalny
2.paź.06 01:38
Marek Argent "abrimaal"

To dziwne, mam 3 książki o grzybach i w 2 z nich R. ochroleuca jest uważany za jadalny, w trzeciej jest uznany za niejadalny, ale w niej niejadalny jest również R. aeruginea, który zbieram od lat. A porównując ze zdjęciami w tym atlasie, to moje foto nie pasuje do żadnego.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji