bio-forum.pl

Czy to KANIA

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2013
#0

1. Czy to KANIA
1.wrz.13 17:49
Jan Puchalski "pujan"
1
2
3

W lesie na jeziorem koło mego domku rosną grzyby i między innymi jak na zdjęciu - czy to są KANIE

od cze.2010
#0

2. Czy to KANIA
1.wrz.13 18:32
Piotr Grzegorzek

Ta to są kanie, te jadalne - Macrolepiota procera. Najważniejsze cechy to luźny pierścień na trzonie - niczym obrączka na palcu niewiernego współmałżonka. U muchomorów jest to przyrośnięta jednym końcem sukienka. kolor kawy z mlekiem posypanej często płatkami czekolady. U podobnych muchomorów plamistych łatki na kapeluszy są białe, a pierścień tak jak to napisałem uprzednio. Muchomor sromotnikowy, który jest bardzo często mylony z kanią, zapewne przez daltonistów jest oliwkowo brązowy lub oliwkowo zielny. Na kapeluszu nie posiada łatek.

tutaj jest to jakakolwiek kania. Przed konsumpcją poczekaj jeszcze na jedną opinię, bo łatki na kapeluszu wydaja mi się zbyt jasne.

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 01. września. 2013)

od maj.2003
#0

3. Czy to KANIA
1.wrz.13 18:46
Anna Kujawa "AniaK"

czubajka kania - jadalna

z cech ważnych widać jeszcze brązowy zygzakowaty wzór na trzonie

od wrz.2013
#0

4. Czy to KANIA
1.wrz.13 19:14
Jan Puchalski "pujan"
4

Jeszcze jedno zdjęcie

od wrz.2013
#0

5. Czy to KANIA
1.wrz.13 19:22
Jan Puchalski "pujan"
5

Jeszce z boku

od maj.2003
#0

6. Czy to KANIA
1.wrz.13 19:23
Anna Kujawa "AniaK"

no, kania:-)

od wrz.2013
#0

7. Czy to KANIA
1.wrz.13 19:45
Jan Puchalski "pujan"

Pytanie zadałem ponieważ czubajka czeriejąca jest podobna

od maj.2003
#0

8. Czy to KANIA
1.wrz.13 19:52
Anna Kujawa "AniaK"

Czubajka czerwieniejąca ma czerwieniejący po uszkodzeniu miąższ i gładki trzon.

To czubajka kania bez wątpliwości.

Jeśli zamierzasz jeść, to smacznego:-)

od wrz.2007
#0

9. Czy to KANIA
1.wrz.13 22:33
Piotr "koszmiks"

ale uczta! aczkolwiek pierwsze zdjęcie za słabe, żeby ostatecznie stwierdzić. wyglądaja trochę jak czerwieniejące, ale są nie rozwinięte. Zadrap paznokciem trzonek. jeśli się robi czerwony lub pomarańczowy to czerwieniejąca. Ta na dole wyrosła w tujach?? niesamowite, ciekawe jaki ma smak? :)

od cze.2012
#0

10. Czy to KANIA

Mi również wyglądają one na czubajki czerwieniejące. I wcale ona nie ma gładkiego trzonu, dla mnie bardzo podobny jak nie identyczny z kanią. Jeśli grzybki są już suche to nie będą chciały się przebarwiać, mi łatwiej je odróżniać po zapachu. Jak wiemy kania ma słaby smak, jedynie zapach fajowy, a czerwieniejąca nawet zapachu nie ma prawie wcale. Pamiętaj również o odmianie ogrodowej która ponoć jest szkodliwa!

od maj.2003
#0

11. Czy to KANIA
2.wrz.13 12:11
Anna Kujawa "AniaK"

Zbieram od lat i zjadam zarówno czubajkę kanię, jak i czubajkę czerwieniejącą i dobrze znam cechy różniące te gatunki. W przypadku prezentowanych na zdjęciach nie ma ani jednego owocnika czubajki czerwieniejącej.

Proszę nie zapominać również o odmianie czubajki kani (v. permixta), u której trzon po uszkodzeniu również przebarwia się na ciemnoczerwono (pokrój jak kania, zygzak na powierzchni trzonu).

U czubajki czerwieniejącej i nie odróżnianej zazwyczaj od niej Macrolepiota olivieri (brak polskiej nazwy) trzon nigdy nie ma brązowego zygzakowatego wzoru.

Odmiana ogrodowa czubajki czerwieniejącej co najwyżej spowoduje lekkie niestrawności i to nie u wszystkich konsumentów.

od maj.2009
#0

12. Czy to KANIA

Ania mnie z postem wyprzedziła bo musiałem pozbierać grafikę ale mimo wszystko wysyłam w celu uzupełnienia.

Piotrek! - tak jak Ania powiedziała, masz na 100% do czynienia z czubajka kanią.

Michale nie wprowadzaj kolegi w zakłopotanie bo te na zdjęciach są tym gatunkiem o którym mowa wyżej.

Na zdjęciach widać również młode owocniki i gdyby miała to być cz. czerwieniejąca to na pewno barwa miąższu zmieniłaby się.

Cz. czerwieniejąca też z resztą jest jadalna, więc "no problem", a że może o słabszych walorach smakowych to "pikuś".

Mit o trującej cz. czerwieniejącej odm. ogrodowej został też obalony:-)

Co do trzonu to Michale, to nie odrobiłeś niestety lekcji:- (

porównaj!

Cz. czerwieniejąca:

.

Cz. kania:

.

niektórym to nawet muchomor zielonawy (sromotnikowy) podobny do kani:- (

od maj.2009
#0

13. Czy to KANIA

To z podobnych a rzadziej u nas występujących dodajmy jeszcze:

Macrolepiota fuliginosa

Macrolepiota nordica

- i kilka innych którym nie dało sie "nadać imienia" nawet po mikroskopowaniu.

od cze.2012
#0

14. Czy to KANIA

Przepraszam więc za wprowadzanie w błąd. Najwidoczniej muszę odświerzyć swoją wiedzę na temat czubajek.

Pozdrawiam.

od wrz.2007
#0

15. Czy to KANIA
2.wrz.13 15:07
Piotr "koszmiks"

Hmm, cytuję: "Odmiana ogrodowa czubajki czerwieniejącej co najwyżej spowoduje lekkie niestrawności i to nie u wszystkich konsumentów."- wiedząc o stwierdzonych w Polsce kilku zatruciach tym grzybem, takie informacje, jak cytowana, są conajmniej nieodpowiedzialne. A jeśli mit dot. rhacodes został obalony, to proszę podać źródło tej rewelacji.

od maj.2009
#0

16. Czy to KANIA

Piotrze! - a możesz podać naukowo potwierdzone przypadki zatrucia tym grzybem, czy tylko opierasz się na domniemanych stwierdzeniach podawanych w prasie???

od lis.2008
#0

17. Czy to KANIA
2.wrz.13 15:39
ala mikołaj "wink"

o rany, ludzie! czubajka kania została tutaj potwierdzona przez specjalistów, którzy nie jednego grzyba widzieli, a co dopiero czubajkę kanię, którą zapewne są w stanie opisać szczegółowo wyrwani ze snu

Piotrze, może lepiej byłoby najpierw zapoznać się z materiałem wynikającym bezpośrednio z dyskusji, niż dalej upierać się przy swoim, po co tyle drążyć?

od maj.2003
#0

18. Czy to KANIA
2.wrz.13 18:09
Anna Kujawa "AniaK"

Piotr, wałkowalismy to na forum już wystarczająco dużo razy:

[bf#60649]

[bf#3757]

[bf#55930]

[bf#55925]

od lis.2008
#0

19. Czy to KANIA
2.wrz.13 18:28
ala mikołaj "wink"

no właśnie :)

po tym jak napisałam, przeszukałam archiwum i aż mnie zmroziło, że Piotr "uczy się" czubajki kani i jej pokrewnych od 5 lat...

od wrz.2013
#0

20. Czy to KANIA
3.wrz.13 23:15
Jan Puchalski "pujan"
1
2
3
4
5
6

Dziękuje za informacje

Dzisiaj byłem w tym miejscu i napotkałem na nierozwinięte, po przekrojeniu cały czas są bialutkie, załączam foto

od wrz.2013
#0

21. Czy to KANIA
4.wrz.13 13:48
Jan Puchalski "pujan"

Smak Łagodny - nie posiada żadnej goryczy

Po rozkrojeniu od wczoraj do dzisiaj nie zmienił koloru

od maj.2009
#0

22. Czy to KANIA

Janku! - przy tak ewidentnych cechach wskazujących na cz. kanię, rób "schaboszczaki" i spokojnie delektuj się ich smakiem. Przeszczep wątroby na pewno po zjedzeniu tych grzybów, nie będzie potrzebny.

Uczulam jednak! - nawet przy odrobinie wątpliwości przy jakimkolwiek gatunku, po prostu pytaj, postaramy się udzielić rzetelnej odpowiedzi:-)

od wrz.2013
#0

23. Czy to KANIA
5.wrz.13 06:06
Jan Puchalski "pujan"

W tym roku wysypało ich sporo, nawet w czerwcu było około 10 sztuk naraz

od gru.2005
#0

24. Czy to KANIA

dobrze Aniu, ze wspomniałaś o v. permixta "Proszę nie zapominać również o odmianie czubajki kani (v. permixta), u której trzon po uszkodzeniu również przebarwia się na ciemnoczerwono (pokrój jak kania, zygzak na powierzchni trzonu). "

kilka takich znalazłem i nie umiałem ich do niczego dopasować

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji