bio-forum.pl

Biały muchomor?

bez logowania - można przeglądać

od lis.2012

1. Biały muchomor?
4.wrz.13 15:53
Ewa "Anna73"

Pojedynczy owocnik rósł na kawałkach drewna wśród krzewów i kwiatów. Z daleka wyglądał jak pieczarka lub muchomor szyszkowaty, ale gdy go obejrzałam z bliska okazało się, że to zupełnie inny grzyb. Wygląda jak trujący muchomor, ale chcę się upewnić. Zapach przyjemny grzybowy, smaku nie sprawdzałam.

od maj.2009

2. Biały muchomor?

Myślę, że szybciej coś z Limacella?

Doświadczenia jednak z tym rodzajem nie mam, więc traktować mój typ jako sugestia.

Zapomniałem zapytać: jaka pogoda panowała w tym czasie, bo kapelusz wygląda na suchy a nawet lekko podsuszony a powinien być lepki???

(wypowiedź edytowana przez mirek63 04. września. 2013)

od lis.2012

3. Biały muchomor?
4.wrz.13 21:12
Ewa "Anna73"

Kilka dni temu, gdy grzyb rósł było sucho. Teraz deszcz spadł, ale owocnik jest dojrzały i chyba przestał rosnąć. Kapelusz był suchy. Rozmiar grzyba jest taki jak na zdjęciu nr 6 licząc od góry (zdjęcie całego owocnika z widocznym kapeluszem).

od maj.2003

4. Biały muchomor?
5.wrz.13 08:44
Anna Kujawa "AniaK"

Według mnie to jakaś pieczareczka (Leucoagaricus)

od maj.2009

5. Biały muchomor?

Faktycznie Aniu! - zupełnie o tym rodzaju zapomniałem:- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji