bio-forum.pl

Borowik ceglastopory ?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2013
#0

1. Borowik ceglastopory ?

Witam

Jestem młodym grzybiarzem i znalazłem dzisiaj około 15 sztuk bardzo ładnych i zdrowych okazów ( moim zdaniem) Borowika Ceglastoporego.

Chciałem się jednak upewnić ponieważ moi rodzice niechętnie podchodzą do tego zbioru zapewne poprzez to iż okaz ten jest dosyć rzadki i nie był przynoszony za często do domu. Kapelusz i trzon twardy, gruby matowy ciemno brązowy trochę jak by zamszowy. Wszystkie okazy zdrowe, rosły w jednym miejscu 2x2m, były tak piękne o świcie, że nie mogłem się oprzeć. Mocno i szybko siwieje co widać na zdjęciach. Zbiór rano, przekroiłem go teraz i zmienił kolor w środku.

Las bukowy z odrobiną sosny.

Proszę mi napisać jak go przyrządzić lub dać odnośnik do innego tematu.

Pozdrawiam.

od paź.2007
#0

2. Borowik ceglastopory ?

Tak to borowik ceglastopory, a przyrządzić go sobie możesz jak chcesz, tylko pamiętaj o dłuższej obróbce termicznej niż innych grzybków, bo inaczej noc możesz spędzić w ustronnym miejscu :)

od wrz.2007
#0

3. Borowik ceglastopory ?

Jak najbardziej są to borowiki ceglastopore.

Co do przepisów - jest dobry w każdym tradycyjnym wydaniu. Możesz suszyć, możesz marynować, możesz ugotować. Świetny jest także świeży, smażony na maśle.

Jego niewątpliwą zaletą jest to, że pozostaje ścisły po smażeniu/gotowaniu - taki na ząb :).

Więcej porad kulinarnych znajdziesz m. in. w tym wątku: [bf#81]

Pozdrawiam

od wrz.2013
#0

4. Borowik ceglastopory ?

Skoro potrzebuje większej obróbki termicznej to jak z suszeniem tego grzyba?

Czy w trakcie suszenia zawarte substancje po prostu znikają?

od wrz.2007
#0

5. Borowik ceglastopory ?

Co do mechanizmu "znikania" problemów żołądkowych to nie wiem, ale: [bf#513436]

Ja również, z własnego doświadczenia, mogę potwierdzić, że susz tego grzyba nigdy krzywdy mi nie zrobił :). Wręcz przeciwnie :).

Pozdrawiam

od paź.2007
#0

6. Borowik ceglastopory ?

A przepraszam :) Czy zamierzasz suszone grzybasy pogryzać jak suchary, czy będziesz je przyrządzał w zupach, bigosach i innych potrawach, które to potrawy będą obrabiane termicznie :)

od wrz.2013
#0

7. Borowik ceglastopory ?

Święta racja Panie Jacku.

Dziękuję i pozdrawiam, skosztuję trochę ( obgotuje na wolnym ogniu 2x po 15 min)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji