Witam
Jestem młodym grzybiarzem i znalazłem dzisiaj około 15 sztuk bardzo ładnych i zdrowych okazów ( moim zdaniem) Borowika Ceglastoporego.
Chciałem się jednak upewnić ponieważ moi rodzice niechętnie podchodzą do tego zbioru zapewne poprzez to iż okaz ten jest dosyć rzadki i nie był przynoszony za często do domu. Kapelusz i trzon twardy, gruby matowy ciemno brązowy trochę jak by zamszowy. Wszystkie okazy zdrowe, rosły w jednym miejscu 2x2m, były tak piękne o świcie, że nie mogłem się oprzeć. Mocno i szybko siwieje co widać na zdjęciach. Zbiór rano, przekroiłem go teraz i zmienił kolor w środku.
Las bukowy z odrobiną sosny.
Tak to borowik ceglastopory, a przyrządzić go sobie możesz jak chcesz, tylko pamiętaj o dłuższej obróbce termicznej niż innych grzybków, bo inaczej noc możesz spędzić w ustronnym miejscu :)
Jak najbardziej są to borowiki ceglastopore.
Co do przepisów - jest dobry w każdym tradycyjnym wydaniu. Możesz suszyć, możesz marynować, możesz ugotować. Świetny jest także świeży, smażony na maśle.
Jego niewątpliwą zaletą jest to, że pozostaje ścisły po smażeniu/gotowaniu - taki na ząb :).
Więcej porad kulinarnych znajdziesz m. in. w tym wątku: [bf#81]
Pozdrawiam
Skoro potrzebuje większej obróbki termicznej to jak z suszeniem tego grzyba?
Czy w trakcie suszenia zawarte substancje po prostu znikają?
Co do mechanizmu "znikania" problemów żołądkowych to nie wiem, ale: [bf#513436]
Ja również, z własnego doświadczenia, mogę potwierdzić, że susz tego grzyba nigdy krzywdy mi nie zrobił :). Wręcz przeciwnie :).
Pozdrawiam
A przepraszam :) Czy zamierzasz suszone grzybasy pogryzać jak suchary, czy będziesz je przyrządzał w zupach, bigosach i innych potrawach, które to potrawy będą obrabiane termicznie :)
Święta racja Panie Jacku.
Dziękuję i pozdrawiam, skosztuję trochę ( obgotuje na wolnym ogniu 2x po 15 min)