Witam. Mieszkam w Anglii, wróciłem dzisiaj z weekendowego wypadu za miasto i odkrylem na moim trawniku w ogrodzie grzybki podobne do opienki miodowej. Rosły po 2, 3 osobniki w malych gromadkach w 2 miejscach ogrodu. W tym miejscu ogrodu jest dosyc wilgotno, rosnie troche mchu, obok drewniany, dosyc stary plot i kilka metrow dalej rosnie okazala tuja. Troche mnie to zdziwilo, ale pozbieralem grzyby z mysla zeby je zamarynowac, ale nie mam pewnosci czy to napewno opienka.
Jak najbardziej szeroko pojęta opieńka (Armillaria), jędrne owocniki aż się proszą aby się nimi zająć w celach konsumpcyjnych:-)
One rosły na korzeniach tuji?
Rosły na trawie, ale przy płocie. Po drugiej stronie płotu sąsiadka ma żywopłot z tuji, poza tym u mnie rośnie duża tuja na działce, więc możliwe że to na tuji korzeniach.
Może być coś zagrzebane w ziemi. U mnie pod pracą masowo rosną na trawniku. Jedynym drzewem jest tam młodziutki orzech włoski. Szczegółowa inspekcja terenu pozwoliła mi odkryć, że w ziemi musi być schowany system korzeniowy po jakimś wielkim drzewie. Wystaje w jednym miejscu malutki kawałeczek pnia.
Cześć mam coś takiego na trawniku czy to nie jest czasem opieńka miodowa?
Nie ruszam bo nie wiem, mam tego bardzo dużo. Mógłby ktoś coś podpowiedzieć?
pozdro
SW
To jest któryś z gatunków opieńki.
Z opieniek na trawnikach najczęściej rosną Armillaria lutea i Armillaria cepistipes. Wyrastają z ryzomorf.