bio-forum.pl

Preparowanie Amanita muscaria

bez logowania - można przeglądać
metody

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Preparowanie Amanita muscaria
13.paź.06 13:32
Dominik Kwiatkowski ("kudlaty_ozo")

Witam!

Mam wielką prośbę do szanownych forumowiczów. Otóż bardzo proszę o wskazówki odnośnie eksykacji hymenoforu u Muchomora czerwonego. Z przekrojem oraz z wierzchnią częścią kapelusza nie miałem wiekszych kłopotów. Natomiast zupełnie nie wiem jak spreparować jego spodnią stronę. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Z poważaniem Dominik Kwiatkowski.

od wrz.2004
#0

2. Preparowanie Amanita muscaria

Zaraz, nie wiem do końca, o co chodzi...

Zasuszyć grzyba przecież łatwo - zostawić na suszarce i cały wyschnie, blaszki też.

od kwi.2001
#0

3. Preparowanie Amanita muscaria

Dominikowi chyba chodzi o takią preparację aby wyglądał "jak żywy".

A swoją drogą ciekawe czy dalo by się tu stosować techniki jak przy preparowaniu zwierzęcych narządów z tkanek miękkich - wysycanie tkanek żywicami polimeryzującymi.

Trudnością jest pewnie wiotkość, kruchość i stosunkowa nietrwałość owocnika grzyba - ale może są techniki które mimo wszystko daje się zastosować?

Jakby ktoś się tym kiedyś bawił - proszę niech opowie tutaj coś o rezultatach.

od wrz.2004
#0

4. Preparowanie Amanita muscaria

Można liofilizować - ostatnio opowiadała mi o tym Ania Ronikier, bylyśmy nawet szukać grzybów na wystawę, a że wystawa jest dopiero jakoś w grudniu (??? nie pamiętam kiedy dokładnie), to owocniki zostaną poddane właśnie liofilizacji.

Grzybek jest zamrażany, a potem w specjalnym aparacie na zasadzie sublimacji jest z niego usuwana woda - zachowuje przy tym naturalny kształt i kolory.

Tak to wygląda w teorii, natomiast efekty zobaczę na wystawie:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji