bio-forum.pl

Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od wrz.2004

1. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

Jak widać mamy tutaj liść klonu-jaworu. Widoczne są na nim czarne, okrągławe plamy z żółtą obwódką. Stwierdzić można łatwo, że zaszła tu nekroza liścia i zapewne spowodował ją grzyb. Teraz pytanie: JAKI TO GRZYB?:-) Przynajmniej ja sądzę, że to grzyb.

Gdzieś to już widziałem, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie. Listek zasuszyłem w sierpniu.

od kwi.2004

2. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

od wrz.2004

3. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

Dzięki Marku. Przy okazji, jutro wyślę Ci skany na pocztę. Miałem wysłać wcześniej, ale brakowało mi czasu.

od kwi.2004

4. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

Polska nazwa to chyba czerniak klonowy.

OK Sebastian

od kwi.2004

5. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

Dzisiaj w "moim" lesie znalazłam mnóstwo liści z tym czerniakiem klonowym. Okropnie się kojarzy ta nazwa, prawda?

od maj.2003

6. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
12.gru.04 18:29
Anna Kujawa "AniaK"

Okropnie:-) Ale jego obecność świadczy o czystym powietrzu:-) Inna nazwa tego grzybka to łuszczeniec klonowy.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

7. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
12.gru.04 19:34
"Grażyna Domian" (b/log.)

Aniu, to bardzo miła wiadomośc:-)) U nas w Puszczy Bukowej wszystkie jawory są nim porażone. Teraz, wiedząc jak bardzo czystym powietrzem oddycham, będę się mniej martwić o klony;-))

od kwi.2004

8. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

Ja też się cieszę, bo te wstrętne liście są u nas na Dzierżnie. Super, że tam jest czyste powietrze! :)

od lip.2004

9. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

Jest jeszcze Rhytisma pseudoplatani, która wg opisów wygląda tak samo jak R. acerinum (nie udało mi się znaleźć jej fotki w internecie) i występuje na jaworze:-)

Gdzie indziej znalazłem R. punctatum występującą też na jaworze - jednak zero danych o wyglądzie:- (

Wszystkie Rhytisma wywołują chorobę zwaną: smołowata (czarna) plamistość.

Ze szkoły średniej pamiętam, że Rhytisma, była wbijana nam do głowy jako wskaźnik czystego powietrza:-), zwłaszcza chyba była wrażliwa na związki siarki - ale to już luźniejsze wspomnienie, być może zniekształcone upływem czasu

od wrz.2004

10. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

Wniosek z tego taki, że siedem kilometrów za Nowym Sączem jest czyste powietrze.

Te czarne plamy nie są wcale aż tak okropne, takie nakrapiane dzrewo wygląda bardzo ciekawie:-)

Aniu, czy można te gatunki w jakiś sposób odróżnić (np. pod mikroskopem)?

od kwi.2004

11. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

Nie słyszałam nigdy o niej. Tak na marginesie dodam, że szkołę średnią kończyłam w Tarnobrzegu. Tam nie miało prawa być Rhytisma!

To co dziś oglądałam jest na leżących na ziemi, żółtych liściach klonu.

od lip.2004

12. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

W "Zarysie mikologii dla fitopatologów" J. Kochmana, gdzie jest sojego rodzaju klucz

dla R. punctatum znalazłem jeszcze ... wyróżniający się tym, że w podkładce wytwarza się tylko jedna jednostka hymenialna (1 apotecjum);

Przy innych są podawane rośliny żywicielskie.

Oczywiście R. acerinum występuje na różnych gatunkach klonów:-)

od maj.2003

13. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
13.gru.04 07:06
Anna Kujawa "AniaK"

W moich kluczach nie ma Rhytisma pseudoplatani:- (

Jest tylko Rh. acerinum (piszą, że głownie na jaworze własnie i innych gatunkach klonów) i Rh. punctatum (różniącę się wielkością zarodników) i podobna do nich Euryachora rhytismoides tworząca czarne plamy, ale bez żółtej obwódki.

Inne gaunki z rodzaju Rhytisma rosną na wierzbach i na andromedzie.

Ta czarna plama to pdkładka grzyba, na której produkowane są najpierw zarodniki na drodze bezpłciowej, a potem - na wiosnę na opadłych liściach tworzą się zarodniki workowe:-)

od lip.2004

14. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

To jest wcześniejsza forma forma rozwojowa R. acerinum na Acer macrophhyllum (w dostępnych mi kluczach nie mogłem znaleźć tego gatunku klonu - fotka z USA)

USDA Forest Service - Missoula Archives, USDA Forest Service, www.forestryimages.org[forestryimages.org]

To jest podane jako Rhytismia spp. bez rosliny żywicielskiej

Robert L. Anderson, USDA Forest Service, www.forestryimages.org[forestryimages.org]

od maj.2003

15. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
13.gru.04 08:42
Anna Kujawa "AniaK"

Acer macrophyllum - klon wielkolistny - rośnie w zachodniej części Ameryki Pn. U nas może być hodowany w zachodniej części kraju.

Dolne zdjęcie to chyba Rh. salicinum, bo liść wygląda mi na wierzbowy:-)

od maj.2002

16. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
ra

W chwili obecnej Rhytisma acerinum wygląda tak:

Zdjęcie z 12. 12. 2004.

17. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
21.lut.05 21:54
"Miraj" (b/log.)

Mam problem, chodzi mi o chorobę klonu-Rhytisma acerinum. Wiem że jej objawem są czarne plamy na liściach. Czy jednak może ktoś się orientuje czy daje a jeśli tak to jakie objawy na pniu (korze)????

od maj.2003

18. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
22.lut.05 08:44
Anna Kujawa "AniaK"

Nie słyszałam nigdzie żeby w jakikolwiek sposób ten grzyb był związany z inną częścią klonów. Czy zauważyłaś coś na korze? Możesz to opisać?

19. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
23.lut.05 12:17
"edytka" (b/log.)

czesc wlasnie mialam ostatnio wyklady o tym lisciu musze zrobic sprawozdanie ale nie wiem jaka jest skala ktora okresla czy rzeczywiscie powietrze jest czyste!! prosze moze wy wiecie?? generalnie chodzi mi o skale w Olsztynie :)

od lip.2004

20. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

To byłby przełom:-)

Chodzi mi o liście i pień.

Rzecz raczej? nie możliwa.

od maj.2003

21. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
23.lut.05 18:17
Anna Kujawa "AniaK"

Edytko - zapewne chodzi o stężenie SO2 w powietrzu. Na stężeniu tego związku opiera się tzw. skala porostowa. Myślę, że o nią chodzi.

Boguś - to zapewne zupełnie inny grzyb, ciekawa jestem opisu Miraj, bo mam nawet podejrzenie, o jaki grzyb chodzi:-)

od sie.2002

22. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
13.kwi.05 20:01
"pimpek"

Trafilem dzisiaj na setki liści, wyglądających właśnie tak, jak na fotce Darka. Swoją drogą, to jak się przyjrzeć strukturze.... to bardzo ładny grzybek!

od kwi.2004

23. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

Ja też w niedzielę znalazłam tysiące takich liści na Dzierżnie. Są niezmienione od jesieni.

od maj.2002

24. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
podłużne apotecja Rhytisma acerinum

To sprawdźcie teraz w tych miejscach gdzie obserwowaliście Rhytisma acerinum ponieważ nastąpiła zmiana i na skorupiastych, czarnych podkładkach można już oglądać otwierające się apotecja. Wygląda to tak:

Zdjęcie zrobione 8. 05. 2005

od sie.2002

25. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
8.maj.05 20:50
"pimpek"

śliczne. A jaki to aparat robił?

od wrz.2004

26. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

Poszukam w przyszłym tygodniu:-)

od maj.2002

27. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

To robił aparat Nikon:-)

od kwi.2004

28. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

Będę mogła TO zobaczyć dopiero za dwa tygodnie: (. Nie będzie za późno?

od maj.2002

29. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

Nie jestem pewien, zdaje się, że do lata powinien być do znalezienia, zobaczymy. Jak trafisz to się pochwal, proszę:-)

od sie.2002

30. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
10.maj.05 20:39
"pimpek"

Tak samo ślicznie teraz się otwiera Lophodermium na świerkowych igłach.

od maj.2002

31. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

To Lophodermium abietis. Dla zmyłki Lophodermium piceae wyrasta na igłach jodłowych:-)

od sie.2002

32. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
11.maj.05 11:16
"pimpek"
1

tak

33. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
25.paź.05 20:42
"Marco-2" (b/log.)

Mam prośbę, co może być przyczyną czarnych podłużnych spękań w różnych miejscach, czasami z wyciekiem na pniu klonów. Proszę o pomoc.

od cze.2010

34. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)
7.paź.06 20:15
Piotr Grzegorzek

Dużo osób tu się wypowiada na temat Rhytisma acerinum. Może to was zaintryguje, że jako wskaźnik czystego powietrza pojawił się w końcu ubiegłego wieku na jaworach w centrum Trzebini, gdzie w czasach burzliwej industrializacji skażenie powietrza przekraczało o 700% normy, dla odmiany w Chrzanowie było to tylko 600%. Stadium workowe, na zdjęciu Darka pojawia się na przemrożonych liściach tuz po zimie.

od mar.2012

35. Rhytisma acerinum (Czarne plamy na liściu)

Prawidłowa nazwa choroby to Smołowata plamistość klonu (Rhytisma acerinium) i wierzby (R. salicinum). Odsyłam do książki "Fitopatologia leśna" Karola Mańki

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji