Dwa pierwsze to pewnie pustułka pecherzykowata i rurkowata ewentualnie tarczownica bruzdkowana i jest jeszcze chyba jakas brodaczka ale jestem tu kompletnym laikiem tak dumam na podstawie wczsniejszych odpowiedzi.
Marek:
zdjęcie 1 - mi to wygląda na Evernia prunastri,
zdjęcie 2 - po lewej Parmelia sulcata, po prawej Hypogymnia physodes,
zdjęcie 3 - na górze Parmelia physodes, na dole faktycznie jakaś brodaczka Usnea sp.
zdjęcie 4 - największy pośrodku-prawej do Parmelia sulcata, nad nim i z prawej oliwkowy to jakaś Melanelia sp. s. l., po lewej Physcia/Hypogymnia.
Czy to ta sama twoja stała słubicka miejscówka?
Pierwszy to mąkla tarniowa. 2- pustułka rurkowata. 3- brodaczka. 4- obok tarczownicy bruzdkowanej, pustułki rurkowatej, w roli głównej WYDAJE MI SIE, że jest żólklica chropowata, bo na tarczownicę to raczej kolor plechy nie pasuje. Nie widać też dołeczkowato-siateczkowej struktury na odcinkach, choć charakterystycznych marszczeń dla gatunku żółklicy też nie za bardzo widać. Często ze sobą sąsiadują. No a pod nimi wydaje się płaszczynka okopcona.
Sorki. Wciąłem się, w momencie kiedy pisałeś. Widzę, ze trochę inne typowania :)
Na ostatnim zdjeciu ten o którym pisałem, "ze mi się wydaje" to moze być jeszcze Punctelia subrudecta
(wypowiedź edytowana przez doniu 09. grudnia. 2013)
Dziękuje wszystkim za odpowiedż.
Dla porządku (po oznaczeniach): Usnea hirta, Flavoparmelia caperata, Physcia tenella (z grzybem naporostowym Illosporiopsis christiansenii), Evernia prunastrii, Hypogymnia physodes, H. tubulosa, Parmelia sulcata.
Gałęzi z Melanelia sp. i cf. Punctelia subreducta nie dostałem, więc nie wiadomo. Ale na P. subreducta trochę to wygląda na zdjęciu.