bio-forum.pl

kolejne owadomorki

bez logowania - można przeglądać
entomopaty

od lis.2005
#0

1. kolejne owadomorki
12.lis.06 22:17
Marek Ciszewski "grant"
owadomorki

Najdziwniejsze jest to, że tymi muchami karmiłem wcześniej swoje rośliny owadożerne (Dionaea muscipula), których mam pokaźną kolekcję. Po "skonsumowaniu" pułapki otwierają się ujawniając to, co po muchach zostało. Najczęściej jest tylko sucha hityna, którą dla czystosci usuwam. Jakież było moje zdziwienie, gdy pułapki po otwarciu były dość wilgotne i klejące (enzymy trawienne wydzielane przez roślinę), muchy "niedojedzone", a na muchach jakieś grzybki. Przypuszczam, że muchy musiały być wcześniej porażone jakimś grzybkiem, który wewnatrz pułapki znalazł dobre warunki do rozwoju - ciepło, wilgotno i produkt rozłożony enzymami. To taka robocza hipoteza. Od podania pokarmu do otwarcia pułapki upłynęło 3 tygodnie - dobry czas do rozwoju grzybka.

Muchy zachowałem i dalej obserwuję co na nich rośnie.

owadomorki

\

owadomorki

\

od sie.2002
#0

2. kolejne owadomorki
12.lis.06 22:29
"pimpek"

te żółte na ostatnim zdjęciu przypadkiem wygl±daj± na +/- regularnie okr±gławe?

od lis.2005
#0

3. kolejne owadomorki
12.lis.06 23:05
Marek Ciszewski "grant"

Nie są jednakowej wielkości i nie są idealnie foremne. Nie mam dobrego sprzętu do powiekszeń, jedynie ten maleńki mikroskopik x30.

Poczatkowo nie dowierzając sądziłem, że to są niezniesione jajeczka samicy, ale kiedy jedno rozgniotłem i to obserwowalem pod tym mikroskopem, doszedłem do wniosku, że to jednak grzybki.

od lis.2005
#0

4. kolejne owadomorki
12.lis.06 23:08
Marek Ciszewski "grant"
owadomorki

Jeszcze jedno zdjęcie zaraz po otwarciu pułapki

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji