bio-forum.pl

Przetwory z dziko rosnących owoców

bez logowania - można przeglądać

od lis.2012
#0

1. Przetwory z dziko rosnących owoców
11.mar.14 18:07
Ewa "Anna73"

Jest wiele roślin, których owoce nie tylko są dekoracyjne, ale i smaczne. Od kilku lat robię z nich przetwory-głównie dżemy, czasami soki. Przetwarzam ponad 20 różnych gatunków, w tym kilka późnojesiennych i zimowych, które można jeszcze zbierać (są na zamieszczonych zdjęciach z 2014r). W ubiegłym roku wiosna przyszła dość późno, a mijająca zima była wyjątkowo ciepła. Owoce większości dzikich drzew i krzewów dojrzewały później niż zwykle, a niektóre można zbierać nawet teraz.

Najładniejsze tegoroczne zdjęcia:

1. Pigwowiec 13. 01. 2014

2. Berberys (czerwone owoce) 19. 01. 2014

3. Berberys (niebieskie owoce) 06. 02. 2014

4. Rokitnik 10. 03. 2014

Czy ktoś próbował robić przetwory z tych lub innych owoców? Interesują mnie przede wszystkim wyroby bezalkoholowe i mało słodzone.

Pigwowiec dodany do dżemów z innych owoców (np. do dzikich jabłek, czy róży) poprawia ich smak. Dżemy z berberysów czerwonych i niebieskich są zupełnie inne w smaku (z czerwonych owoców-kwaśne, z niebieskich znacznie słodsze). A sok z rokitnika pięknie pachnie i smakuje. Pigwowce już się skończyły (zmarzły pod koniec stycznia), ale berberysy i rokitnik jeszcze rosną.

(wypowiedź edytowana przez Anna73 11. marca. 2014)

od sty.2007
#0

2. Przetwory z dziko rosnących owoców
12.mar.14 03:30
Nalewka

Sok z pigwowca do soku z aronii i jabłek (wyciskany i pasteryzowany)

Krojony w kosteczkę pigwowiec duszony w lekko słodzonym przecierze z jabłek.

Pigwowiec szatkowany albo mielony i konfiturowany do herbaty.

Berberys (koreański) w syropie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji