bio-forum.pl

Co to za jasnoty?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2014

1. Co to za jasnoty?

1.

2. Ma o wiele jaśniejsze kwiatki

od lip.2013

2. Co to za jasnoty?

Zdaje się, że wszystkie to jasnota purpurowa Lamium purpureum.

od kwi.2014

3. Co to za jasnoty?

Dziękuję.

A po czym poznać jasnotę różową?

od lip.2013

4. Co to za jasnoty?

Właśnie zastanawiałem się nad dwoma ostatnimi zdjęciami czy to przypadkiem nie jest jasnota różowa Lamium amplexicaule. Najbardziej charakterystyczne różnice podaję za Szaferem:

Lamium purpureum - wszystkie liście ogonkowe (najwyższe krótko, lecz wyraźnie), mniej więcej w nasadzie sercowate, rurka korony wewnątrz z pierścieniem włosków, ząbki kielicha po przekwitnieniu odstające.

Lamium amplexicaule - górne liście siedzące i wpół obejmujące łodygę, jajowatorombowe, mniej więcej ściągnięte w rozszerzony ogonek, rurka korony wewnątrz naga, ząbki kielicha po przekwitnieniu mniej więcej ku sobie nachylone.

od kwi.2014

5. Co to za jasnoty?

Wygląda na to, że jednak to purpurowa, bo żadnej liście nie są siedzące... Szkoda, poluję na nią do zielnika

od cze.2012

6. Co to za jasnoty?

A ja miałem dzisiaj więcej szczęścia i upolowałem jedną, mizerną roślinkę (Ziemia Kłodzka). Życzę wytrwałości w poszukiwaniach.

(wypowiedź edytowana przez Mariusz_Max 18. kwietnia. 2014)

od cze.2010

7. Co to za jasnoty?
19.kwi.14 23:19
Piotr Grzegorzek

Polecam ten dopiero co wstawiony wątek - [bf#662742]

od kwi.2014

8. Co to za jasnoty?

Udało mi się znaleźć jasnotę różową... na polu uprawnym :) Dziękuję Panie Mariuszu za zdjęcie - bardzo mi pomogło :)

od wrz.2013

9. Co to za jasnoty?
22.kwi.14 15:42
Janina Fus "inga"

Proszę przyjechać do Tarnowa. Tu są całe łany jasnoty purpurowej.

od kwi.2014

10. Co to za jasnoty?

U mnie jasnoty purpurowej też pod dostatkiem :) Niestety słabo z różową, ale już udało mi się ją znaleźć :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji