bio-forum.pl

majówka/gęśnica wiosenna?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2010

1. majówka/gęśnica wiosenna?
majówka wiosenna
majówka wiosenna

Znalezione przedwczoraj, za płotem, w chaszczach, więc zdjęcia robione na trawniku, bo w chaszczach ciemno. Nie zrobiłam zdjęcia przekroju, ale zrobiłam wysyp. Był jasny, białawy. Przede wszystkim charakterystyczny, intensywny zapach naprowadził mnie na tego grzyba. Marek nazywa go mącznym. Ja uważam, że pachnie połączeniem pieczarki i gąski zielonki, no ale to kwestia indywidualna, jak sądzę. Wszystkie sztuki zaczerwione, niestety. Nie jadłam nigdy, a chciałabym spróbować, jeśli to one. Smaczne są?

od lis.2008

2. majówka/gęśnica wiosenna?
8.maj.14 21:45
ala mikołaj "wink"

pewnie, że majówka :)

a skoro wspominasz o zapachu, to tym bardziej

jeśli chodzi o smak, to nie mam zdania, ale wolę np. żółciaka :)

edit: a swoją drogą gdzie wszystkich wymiotło? jakieś takie pustki na grzybach

(wypowiedź edytowana przez wink 08. maja. 2014)

od cze.2010

3. majówka/gęśnica wiosenna?
8.maj.14 22:06
Piotr Grzegorzek

Być może dochodzą do siebie po smardzobraniu.

od mar.2010

4. majówka/gęśnica wiosenna?

Ja też bym wolała żółciaka, gdybym go choć raz znalazła:-) ale na razie tylko na zdjęciach się udało. Skoro tak, to, jak się nie ma co się lubi...:-)

od lis.2008

5. majówka/gęśnica wiosenna?
8.maj.14 23:02
ala mikołaj "wink"

jak już raz znajdziesz, to pójdzie z górki, ja też długo czekałam na swojego pierwszego, no i się zadurzyłam po uszy;)

najczęściej spotykany przeze mnie żółciak występował na starych wierzbach, nad rzeką lub innym ciekiem, natomiast sporadycznie na dębie czerwonym w lesie (na pniakach)

tak więc w tym roku masz duże szanse :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji