bio-forum.pl

Nadrzewny-sosna

bez logowania - można przeglądać
GRej241717

od gru.2003

1. Nadrzewny-sosna

Pory bardzo drobne, zapach przyjemny, grzybowy. Sosna martwa. BPN 1 czerwca 2014

od maj.2002

2. Nadrzewny-sosna

Jeśli zebrałeś to chętnie zmikroskopuje tego kolegę.

od maj.2009

3. Nadrzewny-sosna

No tak!! - a ja bym to wziął za jakąś młodą Antrodię i nawet bym ją sobie głowy nie zawracał... uznając za przypadek dla mnie beznadziejny:- (

A tak na marginesie: - to nie powiem, że identyczne, ale bardzo podobne spotykałem ale nie przykłądałem do nich większej wagi z powodów w/w:- (

Cholernie jestem ciekaw co to za gatunek???

od maj.2002

4. Nadrzewny-sosna

Mam pewne podejrzenia, ale wolę się upewnić z mikroskopem. Szkoda, że Mirki się nie odzywa...

od gru.2003

5. Nadrzewny-sosna

Mam suszka i wyslalem do Ciebie emaila o potwierdzenie adresu do wysylki:-)

od maj.2002

6. Nadrzewny-sosna

Pewnie wysłałeś na stary, nieaktualny adres (darek_karasinski@op.pl[mailto:darek_karasinski@op.pl]). Z tej skrzynki nie mogę już odbierać poczty.

Pisz na d.karasinski@botany.pl[mailto:d.karasinski@botany.pl]

Adres do wysyłki:

Dariusz Karasiński

Instytut Botaniki PAN

ul. Lubicz 46 p. 401

31-512 Kraków

od maj.2002

7. Nadrzewny-sosna

Ten grzyb to (tak jak podejrzewałem) Dichomitus squalens.

Gratulacje świetnego znaleziska - mi nigdy nie udało się go spotkać.

Jeszcze odnośnie lokalizacji, na dołączonej karteczce napisałeś "BPN Stójka". Nie znam takiego miejsca w Białowieskim Parku Narodowym, więc domyślam się, że chodzi o Biebrzański Park Narodowy. Czy tak?

I jeszcze pytanie - czy mogę ten okaz dołączyć do KRAM czy Ci odesłać?

od gru.2003

8. Nadrzewny-sosna

Świetnie! Oczywiście Biebrzański PN albo otulina bo nie wiem gdzie przebiega granica. Jakiś 1 km od Carskiej Drogi. Suszek do KRAM a mi pozostaje chyba zgosić do Grej. I stanowisko

od maj.2002

9. Nadrzewny-sosna

Dzięki za namiar na stanowisko. Muszę sprawdzić czy to w granicach parku czy poza nim.

Numer KRAM F-56910.

od sty.2007

10. Nadrzewny-sosna

Hej, Mirki2, deptałam Wam po piętach;-) to samo znalazłam, ale dzień później. Super, że już oznaczony:-)

Te okolice Stójki to jest poza BPN.

detal 1
detal 2

Detale wykadrowane z większej foty:

ogólne 1
ogólne 2

ujęcia ogólne pniaka z grzybem:

detal mój 1
detal mój 2

moje detale z dolnej części pniaka

od sty.2007

11. Nadrzewny-sosna

Też mam suszka, jakby co, mogę też dodać do zbiorów.

od gru.2003

12. Nadrzewny-sosna

Chodzenie po bagnach wciąga... nawet grzybiarzy:-) Prędzej bym się diabła spodziewał niż spotkania z Tobą czy kimś z grzybiarzy nad Biebrzą:-) Widzę, że Ciebie też zainteresował ten pień. My już wracaliśmy do Gdańska, późno już było, 400 km przed nami, ale musiałem się zatrzymać, dokopać się do statywu, zdjąć tele, założyć grzybowy obiektyw, zrobić foty, pobrać owocnik, zrobić etykietę... czułem, że warto będzie.

A... spotkaliśmy przewodnika BPN, który opowiadał jak oprowadzał Zlot PTMyk w zeszłym roku. Samochód mam z logo PTMyk pewnie dlatego mu się przypomniało:-)

od sty.2007

13. Nadrzewny-sosna

:-)

Było super nad Biebrzą, choć niektóre szlaki (chociaż wytyczone palikami) to nie do przejścia:-)... Kopytkowo...:-)

My jeszcze w poniedziałek spacerowaliśmy najpierw nad Narwią, a potem tam koło Stójek. To moje pierwsze takie zetknięcie z Biebrzą, Parkiem i okolicami, podobało się bardzo:-)

Fajnie, że spotkaliście przewodnika PTMyk sprzed roku, fajny zbieg okoliczności:-)

od gru.2003

14. Nadrzewny-sosna

W tym roku zaliczyliśmy trzy razy BPN:-)

od sty.2007

15. Nadrzewny-sosna

ech, ja takiego wyniku nie osiągnę:- ( trochę za daleko mam

ale ptasio mogę się trochę nacieszyć na Stawach Kiszkowskich, to o rzut kamieniem ode mnie:-)

od maj.2009

16. Nadrzewny-sosna

W takim razie macie gratulacje ode mnie, wszyscy... cała Trójka:-)))

Darkowi gratuluję czujnego oka a Wam pięknego znaleziska, trochę szkoda, że te same ale jednak:-)

Jaki ten świat mały?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji