bio-forum.pl

Owoce podobne do gruszki

bez logowania - można przeglądać

od lis.2012

1. Owoce podobne do gruszki
20.wrz.14 15:35
Ewa "Anna73"

Znalazłam dzisiaj drzewo, które liście ma podobne do śliwki, ale owoce są z wyglądu jak gruszki. Są bardzo miękkie i w smaku przypominają coś pomiędzy gruszką, jabłkiem i śliwką.

od cze.2010

2. Owoce podobne do gruszki
20.wrz.14 23:51
Piotr Grzegorzek

Prawdopodobnie natrafiłaś na jabłoń jagodową lub coś z tej grupy.

od lis.2012

3. Owoce podobne do gruszki
21.wrz.14 07:02
Ewa "Anna73"

Czytałam w internecie, że jabłoń jagodowa ma małe owoce. Te były wielkości gruszek ulęgałek i były bardzo miękkie. Drzewo rośnie od dawna w miejskim parku, więc było posadzone. Czy może to być jakiś mieszaniec jabłoni z gruszą?

od cze.2010

4. Owoce podobne do gruszki
21.wrz.14 08:13
Piotr Grzegorzek

W takim bądź razie poszukaj pomiędzy odmianami gruszy chińskiej - Pyrus pyrifolia

od mar.2007

5. Owoce podobne do gruszki
21.wrz.14 11:34
Ewa Szumska "Poziomka"

A gdzie ono rośnie? Chodzi mi o miejscowość.

od cze.2010

6. Owoce podobne do gruszki
21.wrz.14 12:12
Piotr Grzegorzek

Nie wiem o co jeszcze chodzi. przecież to ty znalazłaś to drzewo, a ja staram się jedynie naprowadzić na trop. Dalej trzeba samemu. Oto kolejna podpowiedź, grusza ussuryjska - pl.wikipedia.org

od lip.2004

7. Owoce podobne do gruszki

:-D

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.

Edit:

Piotrze, obaj popełniliśmy "czeski błąd".

Obie Ewy wzięliśmy za tą samą osobę:- (

Ewa Szumska, przepraszamy:-)

anna73, Tobie też się należą przeprosiny:-)

Ponieważ Ewa (anna73) mieszka w Szczecinie, to zapewne któryś z tamtych parków, skwerów, zieleńców???

(wypowiedź edytowana przez bogdan 21. września. 2014)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji