bio-forum.pl

Fioletowe blaszki, falowany kapelusz, las liściasty

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2008

1. Fioletowe blaszki, falowany kapelusz, las liściasty
20.paź.14 00:56
Marek Argent "abrimaal"
20141019-park-c
20141019-park-b
20141019-park-d
20141019-park-a
20141019-park-f

Okazy znalezione na brzegu lasu liściastego (dużego parku pośród dębów i klonów).

Kapelusze 8-12 cm średnicy, beżowo-szarawo-brązowe.

Blaszki jakby fluorescencyjnie odbijające światło, na nich biały nalot.

od maj.2009

2. Fioletowe blaszki, falowany kapelusz, las liściasty
20.paź.14 08:22
Mirosław Gryc "mirek63"

ano właśnie ten nalot?

wygląda mi to na jakby zdeformowane owocniki Lepista nuda... dwubarwnej u siebie jeszcze nie znalazłem więc porównać nie mogę, ale to raczej nie ona?

od sie.2006

3. Fioletowe blaszki, falowany kapelusz, las liściasty

Na pewno nie dwubarwna.

od gru.2003

4. Fioletowe blaszki, falowany kapelusz, las liściasty

Dwubarwna w Gdańsku rośnie na zieleńcach, trawnikach itp. To prawdziwe efemerydy. Nigdy ich nie spotkałem na poprzednim stanowisku. Zawsze chciałem ich spróbować i była okazja. Znalazłem parę sztuk i usmażyłem na maśle klarowanym z dodatkiem soli i pieprzu. Miałem też trochę gąsówek nagich i też je przyrządziłem tak samo. Najpierw zjadłem gąsówki nagie-pychoooota. Po nich spróbowałem dwubarwne... może jak bym nie jadł wcześniej nagich to powiedziałbym, że mogą być. Ale różnica to niebo a ziemia. Tak jakby porównać smak prawdziwej czekolady i wyrobu czekoladopodobnego.

od maj.2009

5. Fioletowe blaszki, falowany kapelusz, las liściasty
20.paź.14 10:15
Mirosław Gryc "mirek63"

Może dlatego u mnie w zasadzie ich nie spotykam!

Nie lubię niesmacznych grzybów:-))

od wrz.2008

6. Fioletowe blaszki, falowany kapelusz, las liściasty

W tym parku występują trzy podobne gatunki: Lepista nuda (zawsze pożarta przez larwy), L. nebularis i Clitocybe odora. Prawdopodobnie też inne, mniejsze gat. Clitocybe.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

7. Fioletowe blaszki, falowany kapelusz, las liściasty
13.lis.14 14:47
Jarek Dobosz ("benben")
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji