bio-forum.pl

Sasanki - jak rozmnażać?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. Sasanki - jak rozmnażać?
11.mar.07 14:29
Mirka "imienniczka"

Basiu, przeniosłam się z sasankami do nowego wątku. Zaskoczyłaś mnie wiadomością, że ryzykowne jest dzielenie kępy.

Podzieliłam moją najładniejszą i największą na kilka mniejszych i teraz niepokoję się, czy dobrze zrobiłam.: (

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z romnażananiem sasanek w ten sposób?

Te tworzyły bardzo ładną i dużą kępę

Nowe, dopiero posadzone (zdjęcie z 2006 r)

od sty.2007

2. Sasanki - jak rozmnażać?

Mirko, przepraszam, jeśli Ciebie przestraszyłam swoim stwierdzeniem.

Ciekawe co powiedzą inni, którzy mają jakieś doświadczenia w tym temacie.

Ja podchodziłam do przesadzania sasanek ostrożnie i starałam się tego unikać. Wybierałam opcję wysiewu, aczkolwiek czekałam długo na nowe, kwitnące roślinki.

Książkowo, to, cytuję za ''Popularne kwiaty ogrodowe'' (W. Szydło, M. Szymczykiewicz, W-wa 1996) - ''Rozmnażanie przez wysiew nasion, najlepiej zaraz po zbiorze (VI), lub podział rozrośniętych egzemplarzy w sierpniu. Uwaga: Starsze okazy źle znoszą przesadzanie.''

Uwaga odnosi się do starszych roślin. W najgorszym wypadku troszkę odchorują, ale może będzie wszystko dobrze.

od mar.2007

3. Sasanki - jak rozmnażać?
11.mar.07 15:02
Mirka "imienniczka"

Basiu, na błędach człowiek się uczy:-)

Poczekam troszkę i dowiem się, czy zaczną rosnąć podzielone fragmenty, czy nie.

od sie.2006

4. Sasanki - jak rozmnażać?

Ja też rozmnażam sasanki generatywnie. Wysiane w lipcu kwitną w marcu/kwietniu przyszłego roku :)

od lis.2006

5. Sasanki - jak rozmnażać?

Zrobiłem to samo co Mirka, na pierwsze kwiaty czekałem trzy lata. Lepiej jest wysiewać.

od mar.2007

6. Sasanki - jak rozmnażać?
12.mar.07 14:49
Mirka "imienniczka"

Nasiona zbieracie sami, czy kupujecie gotowe?

od lis.2006

7. Sasanki - jak rozmnażać?

Ja zbieram kiedy zaczynają się"wysypywać". Wysiewam do skrzynek a siewki w następnym roku wysadzam na miejsca stałe. Nasiona zebrane i wsiane od razu łatwiej kiełkują.

od sie.2006

8. Sasanki - jak rozmnażać?

Ja robiłem zarówno zbierane, jak i kupione u specjalistycznej firmy nasiennej. Z tych drugich siewki były trochę mocniejsze, ale z obu jestem zadowolony :)

od mar.2007

9. Sasanki - jak rozmnażać?
12.mar.07 18:09
Mirka "imienniczka"

W takim razie w tym roku zaczynam eksperymentować z nasionami:-)

Oglądałam przed chwilą rozsadzone sasanki. Wszystkie zaczynają wschodzić. Ciekawe czy będą kwitły: (

od sty.2007

10. Sasanki - jak rozmnażać?

Ciekawe, czemu ja tak długo czekam na kwitnienie wysianych sasanek. Może moja gleba, raczej ciężka, gliniasta, nie sprzyja młodym sasankom, które wolą podłoże bardziej przepuszczalne, a także z zawartością wapnia. Ale jak podrosną, to już w miarę akceptują to, co im oferuję.

Jednak pewnie lepiej byłoby troszkę im podmaślić, czyli dobrze zdrenować stanowisko i podsypać tak, aby podłoże było dla nich odpowiedniejsze.

A nasionka - zbieram z moich roślinek, jak się wysypują, tak jak to opisał Jan S.

PS. Czy sasanki powtarzają kolory z nasion zebranych samemu? np. biały kolor, albo taki bordowy?

od sty.2007

11. Sasanki - jak rozmnażać?

Dzisiaj, sobota 24 marca, ''przyłapałam'' pierwszą delikatnie rozwijającą się sasankę (gdzie? w moim ogrodzie), fotka znajdzie się w tym wątku najpóźniej jutro (trochę będę miała tych fotek do uzupełnienia do najpóźniej jutro).

Ale dziś takie cuda dzieją się w ogrodzie i tak samo na pewno w naturze, że hej! ''Wszystko, co potrza, to troszko słonka.''

od sty.2007

12. Sasanki - jak rozmnażać?
sasanka

Oto moja pierwsza zakwitająca sasanka:

od mar.2007

13. Sasanki - jak rozmnażać?

Z nasion mogą wychodzić bardzo ciekawe egzemplarze!!!!!!! i niezwykle kolory, pod warunkiem, że obok siebie jest kilka różnych odmian, wtedy dzięki pszczółkom i innym owadom mogą wyjść ciekawostki, każda w innym kolorze, a jeżeli masz tylko jedną roślinę i jeżeli jest to gatunek, a nie odmiana to powtórzy ona cechy rośliny matecznej. Jednak jeżeli jest to pokolenie F1 to z nasion nie otrzymamy identycznych egzemplarzy do rośliny matecznej.

od sty.2007

14. Sasanki - jak rozmnażać?

Mam sporo krzaczków sasanki w kolorze, jak na zdjęciu. Też inne w takim ciemniejszym fioletowym kolorze. Od niedawna mam jedną albo dwie białe sasanki, rosną obok tych różowych, to wypadałoby mi jeszcze dokupić np. bordową i zaczekać na efekty pracy moich owadzich współpracowników.

od mar.2007

15. Sasanki - jak rozmnażać?
26.mar.07 19:34
Mirka "imienniczka"

Moje sasanki niestety jeszcze nie kwitną.

Są na razie na takim etapie:

od sty.2007

16. Sasanki - jak rozmnażać?

U mnie na takim właśnie etapie jest jeszcze większość, ale dwa krzaczki wyprzedziły inne w kwitnieniu.

od sty.2007

17. Sasanki - jak rozmnażać?
sasanka2

A u mnie w zeszłą środę jedne z moich sasanek kwitły tak:

I TO WCALE NIE JEST Prima Aprilis!!!

od mar.2007

18. Sasanki - jak rozmnażać?
1.kwi.07 17:45
Mirka "imienniczka"

Basiu, moje sasanki też już zaczynają kwitnąć.

Co prawda na razie tylko jeden krzaczek, ale wszystkie rozsadzone też już mają pąki;-)

Prawda, że ta jest bardzo ładna? Uwielbiam robić zdjęcia sasankom:-)

od sty.2007

19. Sasanki - jak rozmnażać?

Tak, Mirko.

Sasanki ze swoimi kwiatkami i miękkimi włoskami są wprost rozkosznym zjawiskiem. Zasługują na wiele, wiele fotek!

Świetnie, że te przesadzone też już mają pączki, jednak miałaś dobrą rękę do tego przesadzania. Anglicy mówią o takich dobrych ogrodnikach: ''green fingers'' (zielone paluszki).

(wiadomość edytowana przez topazzz 01. kwietnia. 2007)

od mar.2007

20. Sasanki - jak rozmnażać?
5.kwi.07 20:33
Mirka "imienniczka"

Dorzucę jeszcze trochę sasankowych fotek:-)

Wczoraj w świetle zachodzącego słońca...

... i dzisiaj tuż przed zmierzchem

od sty.2007

21. Sasanki - jak rozmnażać?

Tak ładnie widać, jak sasanki ''kładą się spać'', zamykają swoje kwiatki i mówią nam ''Dobranoc, do jutra''.

od mar.2007

22. Sasanki - jak rozmnażać?
6.kwi.07 19:37
Mirka "imienniczka"

Ogarnęło mnie chyba "sasankowe szaleństwo zdjęciowe":-)))

od sty.2007

23. Sasanki - jak rozmnażać?

To jedna z przyjemniejszych form ''szaleństwa''.

od mar.2007

24. Sasanki - jak rozmnażać?
9.kwi.07 21:04
Mirka "imienniczka"

Hmmm:-)

od sty.2007

25. Sasanki - jak rozmnażać?

Hmmm!!!

Mirko, zbieramy w tym roku nasionka sasanek, prawda?

Cały ogródek mógłby zakwitać tymi kwiatkami, są tak dekoracyjne! Ja mam jeszcze pewne przestrzenie, albo obwódki, gdzie mogę rozmieścić te cudne kwiatki.

od mar.2007

26. Sasanki - jak rozmnażać?
9.kwi.07 22:01
Mirka "imienniczka"

Oczywiście Basiu, że zbieramy:-)

Ja mam jeszcze dużo, a nawet bardzo dużo wolnego miejsca w ogrodzie. Zamieniam ogród warzywny na ogród z kwiatami i potrzebuje duuuuuuuuuuużo nowych roślinek.

od sty.2007

27. Sasanki - jak rozmnażać?

Cichutko rzeknę, że będę miała nasionka białych sasanek...

Tylko, czy z nich też wyrosną biało kwitnące, to nie jest takie pewne, jak 25 marca stwierdził Tomek, bo rosną obok fioletowych.

od mar.2007

28. Sasanki - jak rozmnażać?
9.kwi.07 23:17
Mirka "imienniczka"

Ja mam niestety tylko różne odcienie różu i fioletu, bo właściwie takie mi się najbardziej podobają. Jak na razie mam 10 krzaczków sasanek. Miałam 5 ale jesienią podzieliłam 1 na 5 kolejnych części na całe szczęście będą kwitły. Oby jak najszybciej. Jestem bardzo, bardzo niecierpliwa:-)

Chociaż to może i dobrze, że nie zakwitają wszystkie na raz tylko tak stopniowo:-)

od mar.2007

29. Sasanki - jak rozmnażać?
14.kwi.07 19:38
Mirka "imienniczka"

od sty.2007

30. Sasanki - jak rozmnażać?
sasanka
sasanka2

A to moje białe sasanki, choć faktycznie nie są tak dekoracyjne, jak powyższe różowomalinowe, czy fioletowe.

od mar.2007

31. Sasanki - jak rozmnażać?
26.kwi.07 20:27
Mirka "imienniczka"

Planowałam zbierać nasionka sasanek a dziś przyłapałam się na tym, że nie mam pojęcia jak i kiedy się to robi?: (

Moje sasanki wyglądają teraz tak:

od sty.2007

32. Sasanki - jak rozmnażać?

Jeszcze jest czas do zbioru nasionek. Odpowiedni moment jest wówczas, gdy nasionka bez oporu dają się ''zdejmować'' z owocostanów. To taki etap, gdy już nawet powiew wiatru jest w stanie strącić nasionka.

od mar.2007

33. Sasanki - jak rozmnażać?
26.kwi.07 20:37
Mirka "imienniczka"

Rozumiem:-) Mam tylko nadzieję, że zdążę to zrobić, zanim wiatr je wszystkie porwie:-)

od sty.2007

34. Sasanki - jak rozmnażać?

Mirko, myślę, że łatwo wyczujesz odpowiedni moment - jak tylko dadzą się zdejmować, nasionka dojrzewają stopniowo, tak jak stopniowo przekwitały kwiatki, ale to nawet ''na oko'' widać, które są już odpowiednie do zbioru.

A jeśli któreś porwie wiatr - sasanki łatwo się rozsiewają również bez naszego udziału, takie miłe samosiejki chętnie widzę w moim ogrodzie.

od sty.2007

35. Sasanki - jak rozmnażać?

Zebrałam już wszystkie nasionka sasanek!

Pamiętacie o zbiorach swoich nasionek?

Tylko uważajcie na te miłe robaczki z wątku [bf#90332], które uwielbiają gościć na owocostanach sasankowych, trzeba pozwolić im odejść z nasionek. Ja zostawiłam nasiona na noc na dworze.

od mar.2007

36. Sasanki - jak rozmnażać?
3.cze.07 10:11
Mirka "imienniczka"

Oczywiście Basiu, że pamiętamy, a przynajmniej ja pamiętam:-)

Mam już zebrane nasiona.

Właśnie zastanawiałam się, kiedy należy je siać?

Chyba jestem gapa:-) Właśnie dojrzałam, że Albert pisał powyżej, iż wysiane w lipcu, kwitną w następnym roku. Zatem czekam do lipca z siewem

(wypowiedź edytowana przez imienniczka 03. czerwca. 2007)

od sty.2007

37. Sasanki - jak rozmnażać?

Mirko, witaj o poranku.

Ja mam tak dużo nasion, że nawet teraz wysiałabym część z nich. Nasiona sasanek wysiewane bezpośrednio po zbiorze (lipiec, czerwiec wg mnie też) mają największą siłę kiełkowania. Oczywiście najbardziej to dotyczy porównania nasion tegorocznych i z poprzedniego sezonu.

od mar.2007

38. Sasanki - jak rozmnażać?
3.cze.07 10:33
Mirka "imienniczka"

Basiu, mam ten sam problem, tzn z ilością nasion:-) Zresztą wciąż je zbieram.

Posieję jednk wszystkie, bo nie wiem ile z nich wykiełkuje.

od mar.2007

39. Sasanki - jak rozmnażać?
21.sie.07 13:42
Mirka "imienniczka"

Jak długo wschodzą sasanki? Wysiałam w połowie lipca. Czy to możliwe, że żadna nie wzeszła?

od kwi.2008

40. Sasanki - jak rozmnażać?

Wszak to dwuletni post, ale temat aktualny. Ja też chciałbym aby ktoś odpowiedział na zapytanie Mirki, bo ja wysiałem nasiona sasanki (zakupione) około 2-tygodnie temu i jeszcze nie mam wschodów.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji