bio-forum.pl

Zmarnowany ale zaciekawił mnie?

bez logowania - można przeglądać
Pholiota

od maj.2009

1. Zmarnowany ale zaciekawił mnie?

Nielegalne wysypisko śmieci częściowo "zakamuflowane" nagarniętym po wierzchu piaskiem, co pod spodem ciężko określić ale grzybki rosły jakby na ziemi w kępkach. Łuszczak zmienny raczej nie, jakaś Galerina o kępkowym wzroście (?), a może trzon jakby u jakiegoś łuskwiaka???

Macie jakieś pomysły?

od maj.2003

2. Zmarnowany ale zaciekawił mnie?
3.gru.15 17:08
Anna Kujawa "AniaK"

od maj.2009

3. Zmarnowany ale zaciekawił mnie?

Hmmm! - a wiesz, że o niej nawet nie pomyślałem:- (

Ale niektóre rzeczy mi nie pasują, a mianowicie nigdy jej nie widziałem z takim brzegiem kapelusza?

od maj.2003

4. Zmarnowany ale zaciekawił mnie?
4.gru.15 08:39
Anna Kujawa "AniaK"

No bo może to nie ona. Tylko takie skojarzenie. I tak musi się skończyć na tym, o zawsze:-)

od wrz.2005

5. Zmarnowany ale zaciekawił mnie?

poproszę

od maj.2009

6. Zmarnowany ale zaciekawił mnie?

Stare zapakowane ale pojawiły sie nowe "fakty":-)

Wyskoczyłem na chwilę bo na popołudnie deszcze zapowiadają i mam świeży materiał.

.

jak dla mnie to brat bliźniak P. gummosa czyli Pholiota gummosa var. rufobrunnea, ewentualnie Pholiota gummosa var. obscurofusca... co w sumie to chyba jedno i to samo chociaż raczej ten drugi wariant jakiś niepewny???

EDIT: Błażeju prośba niewielka do Ciebie: jakbys miał chwilkę to przy okazji "przeżuć" do kącika... oczywiście "PHOLIOTA":-)

(wypowiedź edytowana przez mirek63 17. maja. 2016)

od wrz.2005

7. Zmarnowany ale zaciekawił mnie?

Pholiota gummosa var. rufobrunnea

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji